Filmul incidentului din Odorheiu Secuiesc dintre un român şi o etnică maghiară, tăiat la montaj. Detalii semnificative care „instigă la ură” şi dialogul complet cu vânzătoarea

CNCD a stabilit că bărbatul care a filmat incidentul din Odorheiu Secuiesc nu a fost discriminat şi nici nu a existat un tratament diferenţiat, iar „refuzul de a avea acces la serviciile punctului Grill nu a fost din cauza apartenenţei autorului testării la o naţionalitate sau
din cauza limbii române, ci din cauza faptului că cererea a fost formulată înainte de începerea programului de lucru”.

 

Consiliul apreciază că autorul filmului a realizat ceea ce se numeşte „testare”, dar acesta nu a respectat regulile pe care le are o astfel de simulare, urmărind să demonstreze că toate persoanele care solicită îm limba română serviciile punctului de lucru Grill sunt refuzate.

 

„Autorul testării provoacă, incită prin atitudinea adoptată şi interpretează cu rea intenţie comportamentul vânzătoarei, cunoscând faptul că punctul de lucru Grill deschide la ora 10:00, văzând că nici alţi clienţi nu au fost serviţi înainte de ora în cauză”, se arată în comunicatul CNCD.

 

Membrii Colegiului Director explică faptul că filmul începe cu momentul în care autorul testării solicită vânzătoarei să-i vândă mici şi concomitent îi întinde acesteia o bancnotă de 10 lei. Vânzătoarea spune în maghiară „na bine” şi ia bacnota de 10 lei, murmură ceva neinteligibil, la care autorul testării întreabă dacă a fost înjurat, dacă vânzătoarea a spus ceva de „baszom” (înjurătură în limba maghiară)? Vânzătoarea îi răspunde în maghiară că nu a spus nimic („semmi”). Autorul testării întreabă alţi clienţi care erau prezenţi ce a spus vânzătoarea? Vânzătoarea le spune celorlalţi clienţi în limba maghiară următoarele: „eu îl servesc, dar eu voi fi cea f…”, mai arată CNCD. Ulterior, vânzătoarea încearcă să pună în funcţiune casa de marcat pentru a opera plata, dar nereuşind acest lucru, procedează la restituirea sumei.

 

„La acest moment filmul pare a fi tăiat prin montaj şi reluat cu următoarea întrebare a autorului testării către vânzătoare: ‘de ce nu mă serviţi pentru că sunt român sau de ce?’. După această întrebare filmul este din nou tăiat şi reluat cu intervenţia tatălui
vânzătoarei care declară că nu este nicio problemă că fiica sa nu ştie româneşte”, mai arată Colegiul Director.

 

Cel care a filmat scena a continuat apoi să insiste cu întrebări referitoare la faptul că ar fi discriminat pentru că este român: „De ce nu mă serveşti pentru că sunt român?… Cum este posibil aşa ceva…”. În acest moment, filmarea este din nou alterată, imaginile sunt tăiate la montaj şi se reiau cu o discuţie în care autorul îi spune unei persoane că a fost deranjat pentru că în Secuime trebuie să ştie limba maghiară, moment după care, în final, pleacă spunând că „ungurii se iau la bătaie” că nu vorbeşte limba maghiară şi că aşa ceva nu se poate „în ţara mea”.

 

„Filmul nu este redat în integralitatea sa, fiind uşor de observat că este în mai multe momente tăiat şi prelucrat. (…) La final, filmul nu redă întregul dialog dintre autorul testării şi şeful ierarhic superior al vânzătoarei, când i se explică din nou că servirea sa nu a fost posibilă pentru că punctul de lucru s-a deschis la ora 10:00. De altfel, autorul testării declară expres la final că a fost deranjat de atitudinea tatălui vânzătoarei care a declarat că trebuie să cunoască limba maghiară în Secuime”, mai arată cei de la CNCD.

 

Concret, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a constatat că nu s-a săvârşit o faptă de discriminare directă, pentru că nimeni nu a fost servit la punctul Grill înainte de începerea programului, deci nici autorul filmuleţului nu a fost tratat diferenţiat.

 

„Refuzul de a avea acces la serviciile punctului Grill nu a fost din cauza apartenenţei autorului testării la o naţionalitate sau din cauza limbii române, ci din cauza faptului că cererea a fost formulată înainte de începerea programului de lucru. (…) Prin publicarea filmului testării s-a generat în societate o instigare la ură pe criteriul apartenenţei etnice, săvârşită prin răspândirea unor informaţii incomplete sau false.

 

mai multe, pe mediafax.ro.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed