Fondul Proprietatea solicită preşedintelui să nu promulge Legea porturilor;aceasta ar permite ca 26 milioane euro să intre în buzunarele oligarhilor

‘Fondul Proprietatea a transmis o scrisoare către preşedintele Klaus Iohannis subliniind mai multe motive care, în viziunea Fondului, reprezintă o bază puternică pentru nepromulgarea unei legi adoptate recent de Parlament li care aduce modificări Ordonanţei Guvernului nr 22/1999 privind administrarea porturilor, întrucât obstrucţionează puternic dezvoltarea economică a tuturor porturilor româneşti. Argumentaţia Fondului este bazată atât pe considerente de constituţionalitate, cât şi de natură economică, reliefând articole din lege care încalcă prevederi constituţionale, în plus faţă de impactul economic negativ şi privilegiile nedrepte generate în favoarea operatorilor portuari’, se arată într-un comunicat de presă remis, luni, AGERPRES.

Dintr-o perspectivă constituţională, în viziunea Fondului, legea porturilor încalcă multiple principii care protejează libertatea economică, economia de piaţă liberă, libertatea comerţului, concurenţa loială, precum şi nediscriminarea, întrucât legea îngheaţă chiriile la tarifele minime din prezent pentru următorii 10 ani şi favorizează un număr limitat de operatori portuari care vor beneficia de aceste tarife.

Conform FP, legea mai încalcă dispoziţiile constituţionale referitoare la realizarea justiţiei prin instanţele judecătoreşti.

‘Legea impune înfiinţarea unui Consiliu de Supraveghere, care va avea puterea să decidă în cazul unor potenţiale conflicte între operatorii portuari şi administraţiile porturilor, creând astfel un substitut pentru instanţele de judecată, ceea ce este neconstituţional. Mai mult, deciziile Consiliului vor fi puse în aplicare imediat, conferind acestei noi entităţi puteri discreţionare’, menţionează sursa citată.

În plus, Fondul atrage atenţia asupra considerentelor de natură economică care fundamentează necesitatea re-examinării legii de către Parlament.

‘Creează premisa unui uriaş transfer de avuţie de la companiile cu capital de stat, care administrează porturile, către operatori portuari privaţi. Nivelul chiriilor şi structura acestora ar trebui stabilite în funcţie de cerere şi ofertă, nu prin lege, acest lucru reprezentând un precedent extrem de periculos. Restrânge concurenţa şi oportunitatea egală atât pentru operatorii existenţi, cât şi pentru investitorii noi, astfel limitând potenţialul de dezvoltare a Portului Constanţa, precum şi a tuturor porturilor româneşti aflate la Marea Neagră, dar şi cu ieşire la Dunăre’, informează FP.

Greg Konieczny, CEO Fondul Proprietatea şi manager de portofoliu, susţine că numai în cazul Portului Constanţa pierderile din încasarea chiriilor derizorii stabilite în baza tarifelor plătite în prezent de primii 5 operatori portuari ar ajunge la circa 26 milioane euro pentru următorii zece ani.

‘Aceşti 5 operatori ocupă 37% din suprafaţa portului şi au obţinut contractele de închiriere în urmă cu mulţi ani prin negocieri directe. Doar circa 10% din suprafaţa închiriată din Portul Constanţa a fost atribuită în circumstanţe transparente prin licitaţii publice. Având în vedere aceste date, dar şi numeroasele aspecte ale legii care favorizează operatorii, nu este dificil să ne dăm seama că această lege este dedicată oligarhilor din porturi pentru a menţine în buzunarele lor bani ce altfel ar ajunge la statul român, dacă nivelul chiriilor ar fi setat de mecanismele de piaţă liberă’, a spus Konieczny.AGERPRES

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed