Frenezia nucleară a Europei: mai multe centrale atomice, inclusiv în Est, şi bombe atomice în Germania

Cehii, ungurii şi românii vor să-şi extindă capacitatea nucleară. Însă Polonia mai are un vis, ca UE să devină o mare putere militară nucleară, idee care reverberează de-a lungul şi de-a latul Europei, scrie ZF.ro.

 
Guvernul polonez crede că adăugând energie nucleară la mixul său energetic îşi va întări poziţia în negocierile cu Comisia Europeană pentru a obţine permisiunea de a folosi mai mult timp cărbunele în producerea de energie, a explicat Krzysztof Tchorzewski, ministrul polonez al energiei.

 

„Dacă o centrală nucleară cu trei reac­toare ar fi construită în Polonia până în 2050, incluzând un reactor până în 2030, privind la nivelul emisiilor am fi liderul“, a spus el. „Luând în calcul dezvoltarea ener­gi­ei regenerabile, din punctul de vedere al emi­siilor am fi sub actualele norme ale UE asu­mate.“ Tchorzewski preferă energia nu­cle­­ară în locul celei eoliene şi a făcut acest lu­cru clar. „Cred că centralele nucleare sunt mai sigure“, a spus el, adăugând că acestea ofe­­ră mai multă siguranţă ca sursă de energie,  scrie ZF.ro.

 

Presa poloneză a scris anterior că CE este îngrijorată că Polonia nu are o politică energetică pe termen scurt şi că s-a decis să prezinte Varşoviei propria propunere de mix de energie, scrie The Warsaw Voice. În prezent, Polonia îşi produce cea mai mare parte din energie prin arderea cărbunelui. Ministrul Tchorzewski a spus că Polonia vrea să aibă gata până în iunie un plan pentru finanţarea construcţiei primei sale centrale nucleare, notează Reuters. Termenul vehiculat anterior era martie. Polonezii au anunţat proiectul pentru construirea centralei în 2009, dar s-au împotmolit de mai multe ori, printre altele din cauza scăderii preţurilor energiei şi a dezastrului nuclear de la Fukushima, Japonia, din 2011, care a erodat încrederea populaţiei.

 

 

În ianuarie, ministerul de finanţe anunţa că suspendă programul nuclear al ţării pentru că propunerile anterioare de finanţare sunt prea împovărătoare. Tot atunci, guvernul ceh anunţa crearea a trei grupuri de lucru pentru dezvoltarea planurilor privind construirea mai multor reactoare nucleare pentru înlocuirea capacităţii învechite şi creşterea producţiei de energie atomică astfel încât aceasta să acopere jumătate din necesarul ţării,  scrie ZF.ro.

 

Planurile nucleare ale Cehiei sunt un amestec de clar, incertitudine şi extrem de neclar, scrie Radio Praha. Ce este clar este că va fi nevoie de o decizie până în 2025 dacă se vrea ca un nou reactor sau noi reactoare să fie construite la centrala Dukovany pen­tru înlocuirea celor patru unităţi de acolo ca­re ar trebui scoase din uz începând cu 2035.

 

În ceea ce priveşte planurile nucleare ale Ungariei, luna aceasta CE a făcut mai multă lumină în cazul proiectului centralei nucle­are Paks II, impunând mai multe condiţii pentru a putea da undă verde acestuia.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed