Guvernul vrea un BIG Brother pentru domeniul financiar, o megastructură de unificare a bazelor de date

0

Bogdan Stan, ANAF: Încasările la buget au fost de 101 miliarde de lei, 98,6% din ce s-a programat

 

Încasările la bugetul de stat au însumat, în primele şase luni din acest an, aproximativ 101 miliarde de lei, cu patru miliarde de lei peste nivelul de anul trecut, reprezentând 98,6% din cuantumul programat, a declarat vineri Bogdan Stan, preşedintele ANAF.

 

„Faţă de programul de realizări stabilit pentru Ministerul Finanţelor, avem un procent de 98,64% pe primele şase luni, înregistrându-se anumite scăderi pe partea de accize şi de impozit pe profit. I-am explicat domunlui prim-ministru că această scădere la impozitul pe profit provine din schimbarea cadrului legislativ, 9.200 de companii trecând de la sistemul impozitului pe profit la cel de impozitare a cifrei de afaceri”, a declarat Bogdan Stan, după întrevederea avută cu premierul Mihai Tudose.

Preşedintele ANAF a precizat că 7.500 de societăţi au trecut de la impozitul pe profit la cel pe cifra de afaceri, ca urmare a introducerii impozitului specific în turism şi alimentaţie publică, de la 1 ianuarie 2017, creându-se astfel „un deficit de un miliard şi 100 de milioane de lei la încasările din impozitul pe profit.

 

În ceea ce priveşte colectarea la accize, „i-am explicat premierului că această creştere a consumului de produse petroliere, de 12%, nu se reflectă şi într-o creştere a încasărilor din accize, având în vedere că accizele au scăzut în 2017 faţă de 2016 cu 20%”, a mai spus preşedintele ANAF. La fel şi în cazul TVA, a existat o scădere din cauză că în 2017 a scăzut cota de TVA de la 20% la 19%.

 

„L-am asigurat pe premier că în perioada următoare vom face toto posibilul să recuperăm deficitul pe care-l avem, de patru miliarde de lei reprezentând acel procent de 98,64% din încasările programate”, a mai spus Bogdan Stan.

 

Şeful ANAF: În şedinţa de joi, un memorandum privind un sistem unic de date informatice

 

”S-a luat decizia ca, joi, Ministerul Fiannţelor, ANAF şi STS să prezinte un memorandum privind crearea unui sistem de date informatice unice sub forma de centru naţional de informaţii financiar-fiscale”, a declarat Bogdan Nicolae Stan, preşedintele ANAF.

 

Acesta a mai anunţat că sistemul va uni bazele ANAF, Finanţe şi Trezorerie.

 

Stan a mai precizat că în momentul de faţă în sistem sunt şi servere din 1999.

 

Preşedintele ANAF, ministrul de Finanţe şi directorul STS au fost chemaţi vineri la Palatul Victoria de către premierul Mihai Tudose.

 

Anterior, surse guvernamentale declaraseră pentru MEDIAFAX că noua structură se va numi Centrul Naţional de Informaţii Financiar- Fiscale.

 

Se va înfiinţa Centrul Naţional de Informaţii Financiar-Fiscale (surse)

 

Centrul Naţional de Informaţii Financiar- Fiscale va lua fiinţă, potrivit unor surse guvernamentale, premierul cerând vineri conducerii ANAF şi ministerului de Finanţe ca până joia viitoare să îi fie prezentaţi paşii pentru realizarea structurii.

Această nouă structură informatică ar urma să unifice toate bazele de date legate de fiscalitate ale Ministerului de Finanţe cu ANAF şi STS, au declarat surse guvernamentale pentru MEDIAFAX.

 

De altfel, la şedinţa de vineri, de la Palatul Victoria, dintre premierul Mihai Tudose, ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa şi conducerea ANAF a mai fost prezent şi şeful STS, Marcel Opriş.

 

Potrivit surselor citate, premierul a solicitat ca până joi să primească o foaie de parcurs în care să fie prezentaţi paşii pentru realizarea noii structuri.