Harta care arata ca Romania este in pericol

Numărul de angajați din sistemul medical este alarmant de mic în România. Conform datelor Eurostat, România stă extrem de prost la acest capitol, iar situația reflectă o realitate cu care ne confruntăm din cauza salariilor mizere din sistemul medical, fapt ce i-a determinat pe absolvenții de studii medicale să-și caute joburi mai bine plătite în alte state.

 

Medicii au dispărut din aproape toată țara. Mai precis, în Moldova, Dobrogea, Muntenia (fără București) și Oltenia, numărul de angajați in sistemul medical este mai mic de 225 de pesoane la suta de mii de locuitori. Un pic mai bine stă Ardealul, unde proporția este de între 225 și 300 de angajați la suta de mii de locuitori.

 

De asemenea, în Banat, numărul de angajați în sistemul sanitar este de peste 300 de persoane la suta de mii de locuitori. Singurul loc din România unde suntem la nivelul unei țări europene civilizate este Bucureștiul, unde sunt peste 425 de angajați la suta de mii de locuitori, așa cum sunt în cea mai mare parte a Italiei, în mari părți din Germania sau Portugalia.

 

Bulgarii nu au absolut nicio zonă în care numărul de angajați din sistemul medical să fie mai mic de 225 la suta de mii de locuitori. De asemenea, nici grecii, cu toate problemele financiare cu care se confruntă, nu duc lipsă de personal medical.

 

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae, declara, în urmă cu un an, că din 2007 până în 2014 au plecat din România peste 14.000 de doctori.

 

Vasile Astărăstoae a adăugat că o evaluare pe termen scurt arată că, peste patru ani, din cauza îmbătrânirii populaţiei şi inversării piramidei vârstelor, numărul de afecţiuni cronice va depăşi numărul afecţiunilor acute.

 

„O evaluare care s-a făcut arată că, în ţările puternic dezvoltate economic, 50% din posturile de medici vor fi vacante. Producţia universităţilor de medicină din aceste ţări poate să acopere 11%, deci rămân aproape 40% din posturi vacante, asta echivalează cu 150 de mii de posturi de medici vacante în toate aceste ţări. Unităţile medicale vor veni şi vor lua medicii din România fiindcă e o ţară membră UE, iar formalităţile de angajare sunt mai simple, iar şcoala medicală românească e în continuare cunoscută şi recunoscută”, a explicat preşedintele CMR.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed