Imobiliarele retrăiesc vremurile dinaintea crizei

În noiembrie 2016, Comitetul European pentru Risc Sistemic, un organism independent al Uniunii Europene, a emis avertizări privind vulnerabilităţi importante dinspre sectorul imobiliar pentru opt state UE. „Evoluţiile recente ale preţurilor bunurilor imobiliare în România ridică, de asemenea, problema sustenabilităţii acestora“, se precizează în cel mai recent raport asupra stabilităţii financiare realizat de Banca Naţională a României (BNR).

Semnalul de avertisment este dat de rata de creştere anuală a preţului locuinţelor din România, care a înregistrat anul trecut o evoluţie peste valorile medii de la nivel european. Preţurile au crescut cu 7,1%, comparativ cu media UE de 4% şi cu media zonei euro de numai 2,9%, scrie capital.ro.

„Pentru perioada următoare există semnale cu privire la continuarea evoluţiei ascendente a acestora, în special datorită presiunilor dinspre cererea de achiziţie de locuinţe“, precizează bancherii.

Evoluţia este explicată şi de faptul că românii şi-au înfrânat dorinţa de achiziţie a unei locuinţe în perioada de criză, aşteptând momentul propice, iar 2016 s-a dovedit a fi anul cu cele mai accesibile locuinţe, raporat la venituri, preţuri şi cost de creditare.  Calculele Coldwell Banker arată că un bucureştean şi-ar putea cumpăra în zece ani un apartament nou cu două camere dintr-un salariu mediu, nivel de peste trei ori mai bun comparativ cu vârful înregistrat în 2008, când avea nevoie de 33 de ani pentru a ajunge proprietar cu salariul mediu.

Bancherii spun că, în condiţiile în care cererea se va menţine, este posibil să asistăm la o necorelare a dinamicii preţurilor la locuinţe cu evoluţiile factorilor fundamentali, care reflectă mişcarea cererii, ofertei şi a accesului la finanţare. Aceştia mai arată că deviaţia indicelui preţurilor imobiliare de la tendinţa pe termen lung s-a majorat, ajungând la 10,2 puncte procentuale în trimestrul doi din 2016.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed