În ce situaţii ni se poate reţine cartea de identitate. Controlorii RATB nu au acest drept

Puţini români ştiu, însă, că această practică este ilegală, existând foarte puţine circumstanţe în care reţinerea buletinului este permisă de legislaţia în vigoare.

Site-ul  B365.ro vă prezintă situaţiile în care entităţile cu care intraţi în contact au dreptul de a vă reţine actul de identitate.

eţinerea cărţilor de identitate este permisă de lege în numai câteva situaţii specifice, reglementate de Ordonanţa de Urgenţă 97/2005, privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Conform actului normativ, actul de identitate poate fi reţinut în trei circumstanţe:

1. Dacă actul conţine modificări, adăugări sau menţiuni (altele decât cele prevăzute de lege). În acest caz, cartea de identitate poate fi reţinută de către poliţistul care a constatat acest lucru;

2. Dacă o persoană este reţinută, arestată preventiv sau execută pedeapsa închisorii. În acest caz, actul de identitate este păstrat de către administraţia aresturilor ori a penitenciarelor (până la punerea în libertate a titularului);

3. Dacă o persoană este internată în instituţii de reeducare şi de protecţie socială. În acest caz, actul de identitate este păstrat de către administraţia acestor instituţii pe durata internării titularului.

În alte cazuri, reţinerea cărţii de identitate este ilegală, indiferent de motivul solicitării de reţinere (prestare de servicii, închiriere de bunuri, etc.).

Controlorii din RATB nu au voie să reţină cărţile de identitate

 

mai multe, pe GÂNDUL

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed