În Venezuela este revoluție. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă

Mii de opozante au mărșăluit în capitală și în cel puțin alte 15 state pentru a cere „încetarea reprimării” protestelor, măsură pentru care acestea acuză guvernul lui Nicolas Maduro și forțele de securitate ale statului.

 

Pe de altă parte, sute de femei simpatizante ale așa numitei revoluții bolivariene s-au deplasat spre instituția Avocatului Poporului, în centrul capitalei, unde au transmis un document în care se exprimă în favoarea păcii și contra „terorismului”, menționând în context coaliția de opoziție MUD (Mesa de la Unidad Democrática).

 

Îmbrăcate în alb și purtând steagul național, antichavistele s-au reunit într-o piață din estul Caracasului, cu intenția de a merge spre sediul ministerului de Interne și Justiție, aflat în centru.

 

Totuși, ele au fost oprite într-un punct pe principala arteră a capitalei, unde Garda Națională Bolivariană (GNB) a ridicat o barieră.

 

Mai multe manifestante au protestat aruncând flori la picioarele militarilor, intonând cântece naționaliste sau luându-se de mâini pentru a spune o rugăciune.

 

După două ore, viceministra de Interne, Rosaura Navas, a sosit la fața locului și a conversat cu mai multe deputate prezente, care i-au înmânat un un document în care, potrivit MUD, sunt cerute libertatea opozanților încarcerați, eliminarea interdicțiilor politice pentru disidenți, deschiderea unui canal de ajutor umanitar, convocarea de alegeri libere și recunoașterea Adunării Naționale (Parlamentul), unica putere aflată sub controlul opoziției.

 

Pe de altă parte, Casa Albă a informat sâmbătă că H.R. McMaster, consilierul pentru securitate națională al președintelui Donald Trump, și Julio Borges, președintele Adunării Naționale din Venezuela, for controlat de opoziție, s-au întâlnit vineri și au agreat necesitatea unei finalizări „rapide și pașnice” a crizei politice de la Caracas.

 

Cei doi au discutat „necesitatea ca guvernul să respecte Constituția Venezuelei, să elibereze prizonierii politici, să respecte Adunarea Națională și să organizeze alegeri libere și democratice”.

 

Confruntat de la începutul lunii aprilie cu proteste anti-guvernamentale, președintele venezuelean Nicolas Maduro a anunțat luni crearea unei noi adunări populare pe care adversarii au descris-o ca o tentativă a puterii de a scoate pe tușă Adunarea Națională. Borges a răspuns chemând venezuelenii să se revolte.

 

Opt țări latino-americane au condamnat utilizarea excesivă a forței împotriva protestatarilor venezueleni, a anunțat joi ministerul mexican de externe, după ce bilanțul morților în rândul protestatarilor din Venezuela a ajuns la 36, de la începutul lunii aprilie.

 

Argentina, Brazilia, Columbia, Costa Rica, Guatemala, Hondurasul, Mexicul și Paraguayul au cerut guvernului de la Caracas să respecte drepturile omului, informează Reuters.

 

În Venezuela s-au înregistrat în ultimele săptămâni victime atât în rândul celor care îl contestă pe președintele socialist Nicolas Maduro, cât și al celor care îl susțin, al martorilor neimplicați și al forțelor de ordine.

 

Venezuela se confruntă cu o gravă criză economică și politică și este, de la începutul lunii aprilie, scena unor ample demonstrații care vizează organizarea de alegeri generale anticipate înainte de sfârșitul mandatului președintelui Maduro în decembrie 2018.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed