În Venezuela, oamenii dau foc banilor. Oricum nu mai au nici o valoare

Societatea în care să nu existe cash, practic orice lipsă de control al economiei reale și a populației față de guvern și bănci – intens promovată de cercuri progresiste – se dezvăluie ca o adevarată distopie în Venezulea unde regimul socialist a decis ca înainte de lansarea unei noi monede denominate să retragă in circulație bancnote de 100 de bolivari, motivând cu „lupta împotriva mafiei”.

 

Abia cu 100 de hârtii de 100 de bolivari poți să cumperi un dolar, cel mult 2 dolari de pe piața neagră, după devalorizarea abruptă a monedei naționale a Venezuelei. Este încă prea mult pentru președintele Nicolas Maduro care scoate din circulație singurul instrument prin care venezuelenii mai strângeau bani pentru zilele devemite deja negre.

 

Spulberarea instantanee a economiilor populației a antrenat un val de proteste cu accente violente în întreaga țară. Oamenii îl blestemă pe Maduro, iar pâlcuri de demonstranți blochează străzile, transmite Reuters. Zeci de magazine sunt jefuite și devastate, în condițiile în care nu mai acceptă plăți cash, iar în orașul minier Callao sunt raportați 3 morți.

 

Argumentul lui Maduro este combaterea mafiilor de la granița cu Columbia, însă pracic reprezintă o confiscare a economiilor întregii populații. Moneda națională a Venezuelei a fost distrusă și nu mai este convertibilă pe plan internațional. Pe portalul oanda.com, un bolivar venezuelean este echivalentul a abia 0,0001 dolari, ceea ce înseamnă că valoarea banconotei de 100 de bolivari oricum era abia de un cent. Protestarii din stradă dau foc acestei hârtii lipsite de valoare.

 

Guvernul anunțase lansarea a noi hârtii denominate, cu promisiunea că oamenii vor avea suficienți bani pentru a cumpăra mâncare, a-și alimenta mașinile și chiar a cumpăra cadouri de Crăciun. Nervozitatea a crescut vineri, când oamenii au observat că noile bancnote nu sunt de găsit pe nicăieri. Anunțul de joi a autorităților că acestea vor fi pe piață abia în ultima săptămână a lui decembrie sau în primele zile ale lui ianuarie 2017 a aruncat țara în haos.

 

„Este o batjocură”, spune un șofer de autobuz care s-a alăturat demonstranților, blocând o stradă. 2 bănci au fost atacate. Disrugerea valorii monedei de 100 de bolivari lovește dierct păturile cele mai sărace, în condițiile în care 40% dintre cetățenii Venezuelei nu au conturi bancare.

 

Este lovitura care exacerbează o criză economică și o hiperinflație cu 3 cifre care deja răvășește țara de câțiva ani de zile, cu cozi la magazinele alimentare și farmacii.

 

Isabel Gonzalez, în vârstă de 62 de ani, este la capătul puterilor: „Vreau să se schimbe guvernul. Nu-mi pasă de schimbarea bancnotelor; oricum nu vor mai valora nimic în scurt timp.” Protestează în stradă. Spune că nu mai are bani decât pentru biletul de autobuz pentru a se întoarce acasă.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed