Încă o țară europeană vrea să renunțe la cash

Payments Council, organism care supervizeaza sistemul de tranzacții, a declarat că nu doar persoanele cu statul mediu sunt în favoarea tranzacțiilor electronice față de utilizarea fizică a banilor, ci și întreprinderile și instituții financiare, care toate opteaza pentru operațiunile de debitare și carduri de credit și transferuri de în dauna operațiunilor în numerar.

În fapt, utilizarea de numerar de către consumatori, întreprinderi și organizații financiare a scăzut la 48% din plățile de anul trecut. Aproape 4,4% dintre britanici au declarat că rareori fac uz de cash.

Payments Council a anunțat că în 2014 în Marea Britanie s-au înregistrat 18 miliarde de plăți în numerar, în valoare de aproximativ 250 miliarde de lire sterline. Grupul a remarcat plata în numerar este încă folosită în 80% din cazuri în pub-uri, cluburi și la chioșcurile de ziare.

Cu toate acestea, Victoria Cleland, casier-şef al Băncii Angliei, a cărei semnătură apare pe bancnote, şi-a exprimat îndoiala într-un interviu pentru BBC că banii fizici vor muri.

Suedia, o ţară unde patru din cinci plăţi sunt efectuate cu cardul, ar putea fi primul stat din lume care să renunţe definitiv la banii lichizi.

În medie, fiecare suedez foloseşte de 260 de ori pe an sistemul de plată electronic, supranumit Swish. Posibilitatea de a achita orice factură cu cardul a eliminate nevoia cetăţenilor de a avea în permanenţă bani cash.

Tendinţă de a folosi preponderent plăţile electronice nu este însă una generalizată în Europa. Spre exemplu, în Italia plăţile cash reprezintă încă trei sferturi din totalul tranzacţiilor efectuate.

Sistemul de plăţi electronice va aduce şi un cost mai mare în ceea ce priveşte dezvoltarea sistemelor de securitate online, dar investiţia va fi compensată de scăderea costurilor pentru manipularea de numerar.

Asociaţia Bancherilor din Suedia susţine că acest trend a dus şi la scădrea furturilor din bănci, în 2012 fiind înregistrate doar 5 astfel de cazuri în Suedia, cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani.

Economia românească rămâne în continuare puternic dependentă de numerar, deşi băncile raportează creşteri de două cifre ale plăţilor cu cardurile online sau la POS-urile din magazine, o dependenţă care favorizează economia subterană, estimată la circa 40 mld. euro anual.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed