Începutul birocraţiei pentru toţi: România devine o ţară de contabili. Cum vor fi afectaţi românii de impozitul pe venitul global

În timp ce oamenii de afaceri se plâng că birocraţia din România este sufocantă, va veni în curând şi rândul românilor obişnuiţi să treacă prin această experienţă, odată cu introducerea impozitării pe gospodărie şi obligaţia salariaţilor de a-şi calcula şi declara singuri veniturile şi de a plăti impozitele aferente. Şi nu numai. Ei vor trebui să se obişnuiască să economisească bani tot anul, pentru ca, anul următor, să fie nevoiţi să îi dea înapoi către stat ca biruri.

 

Asta pentru că Guvernul pregăteşte un proiect de modificare a Codului Fiscal, pe care îl vrea implementat de la 1 ianuarie 2018, ce va elimina reţinerea la sursă a impozitului pe venit, potrivit unui draft aflat în discuţie şi obţinut de Profit.ro din surse guvernamentale. În schimb, venitul va fi calculat global, pe gospodărie, iar impozitul va fi plătit în acelaşi fel.

 

 

Răspunsul Ministerului de Finanţe, la publicarea acestui draft, este că administrarea globală a impozitului pe venit pe gospodării este un concept în evaluare în prezent, urmând ca proiectul final de Cod Economic, ce include Codul Fiscal, să includă rezultatul tuturor analizelor şi să fie lansat în dezbatere publică.

 

„Unul dintre grupurile de lucru organizate de Ministerul Finanţelor Publice analizează conceptul referitor la administrarea impozitului pe venit, prin globalizare anuală pentru fiecare gospodărie din România. Conceptul este evaluat de către o paletă largă de specialişti, atât din partea MFP, cât şi din partea Uniunii Naţionale a Notarilor Publici, a Camerei Consultanţilor Fiscali, a Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi şi a Coaliţiei pentru Dezvoltarea României”, arată comunicatul ministerului.

 

Elaborarea unui Cod Economic este cuprinsă în programul de guvernare propus de PSD diîn campania electorală şi în programul de guvernare al actualului guvern.

 

„După finalizarea analizelor şi a simulărilor necesare, proiectul Codului Economic, în care vor fi integrate toate propunerile avizate, va fi supus dezbaterii publice şi înaintat Parlamentului României”, a mai precizat Ministerul Finanţelor.

 

Cum funcţionează impozitul pe venitul global         

                                             

Impozitul pe venit ar urma să fie aplicat, de anul următor, în funcţie de un venit anual global pe gospodărie, însă o gospodărie va avea dreptul la un venit neimpozabil calculat în funcţie de numărul de persoane care fac parte din acea gospodărie, precum şi la o serie de deduceri, printre care asigurarea pentru casă şi maşină (RCA), abonament la sală de fitness şi dans, bilete la cinema, cărţi, medicamente sau susţinerea unor entităţi nonprofit. De asemenea, gospodăriile cu venituri mici în care se află copii minori vor primi, în anumite condiţii, sprijin financiar din partea statului.

 

Astfel, o gospodărie formată dintr-o singură persoană va avea un plafon neimpozabil de 24.000 de lei pe an, bani la care statul nu va aplica impozit pe venit. Totodată, va avea dreptul la deduceri cumulând într-un an 2.000 de lei (în cazul în care plafonul neimpozabil lunar nu variază). Din venitul total obţinut de acea persoană într-un an se scad în primă fază cei 24.000 de lei, după care se scad şi deducerile până la un maxim de 2.000 de lei pe an, iar la ce rămâne statul ar urma să aplice un impozit de 10%.

 

VEZI AICI  Cum vor fi afectaţi românii

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed