Indicatorul care pune România în topul celor mai bogate țări din UE

Produsul intern brut pe cap de locuitor, ajustat la paritatea puterii de cumpărare (price purchase parity – PPP) va ajunge, în anul 2020, la aproximativ 28.000 de dolari, de la un nivel de 22.000 de dolari, cât este în prezent acest indicator, potrivit previziunilor Băncii Mondiale făcute pentru toate ţările lumii, scrie capital.ro.

 

Peste patru ani, România va fi pe locul 57 în topul celor mai bogate ţări ale lumii, în urcare cu patru locuri faţă de poziţia 61, pe care o ocupă în prezent, din aproape 200 de state pentru care s-au elaborat date statistice. La acea dată, prima poziţie va fi ocupată de Qatar, care va avea un PIB/capita PPP de 148.000 de dolari, faţă de 130.000 de dolari în prezent. Ocupanta locului al doilea va fi Luxemburg, liderul din prezent, cu 115.000 de dolari. Pe locul trei va fi Brunei, pe patru Macao, ca regiune din China, şi pe locul cinci va ajunge Singapore. Practic, nivelul de trai al locuitorilor din cele mai bogate ţări ale lumii creşte cel mai mult în ţările din afara Europei.

 

Indicatorul PIB/capita PPP este cel mai bun pentru a arăta bogăţia unei ţări şi a cetăţenilor ei, mai mult decât strict PIB/capita, pentru că arată puterea de cumpărare a populaţiei cu referinţa într-o monedă. Un exemplu clasic în acest sens este preţul unui sendviş BigMac în diversele ţări ale lumii, adică câte BigMac-uri poţi cumpăra cu venitul mediu. Acum, pe acest exemplu, românii sunt la sub jumătate din nivelul de bogăţie al americanilor.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed