Instituțiile statului care terorizează firmele

Apoi, aceste instituții au drept de control și, mai mult decât atât, unele dintre ele pun o presiune extraordinar de mare pe firmele din România. La aceasta se adaugă faptul că, în numeroase cazuri, legislația lasă loc de interpretări astfel încât un contribuabil riscă să fie amendat indiferent cum ar decide să o aplice.

 

Money.ro vă prezintă lista instituțiilor statului criticate cel mai frecvent de mediul de afaceri din cauza controalelor și presiunilor pe care le exercită.

 

  1. Direcția Generală de Antifraudă Fiscală (DGAF) verifică dacă firma sau persoana fizică funcționează legal, dacă are a declarat corect veniturile și cheltuielile și dacă și-a plătit impozitele, taxele și contribuțiile în mod corect. De asemenea, tot inspectorii DGAF sunt cei care verifică documentele de proveniență a mărfurilor, evaluând riscul fiscal al contribuabililor. Reprezentanții de la Antifraudă au competențe de control în domeniul combaterii evaziunii fiscale, inclusiv a muncii la negru sau a muncii subdeclarate.

 

  1. Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) verifică legalitatea încadrării forței de muncă. Scopul său este să descopere cazurile de muncă la negru sau subdeclarată.

 

  1. Direcția Sanitar Veterinară controlează dacă sunt îndeplinite toate condițiile sanitar-veterinare de funcționare a unității, printre care condițiile de curățenie din unitățile de producție și de comercializare a alimentelor, evaluarea stării de sănătate a animalelor, diagnosticul bolilor, controlul hranei animalelor și controlul alimentelor.

 

  1. Direcția de Sănătate Publică verifică dacă unitățile economice îndeplinesc condițiile igienico-sanitare prevăzute de lege. Medicii Direcției urmăresc cazurile de îmbolnăvire determinate de agenţi patogeni specifici.

 

  1. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) controlează dacă sunt respectate drepturile consumatorilor în ceea ce privește publicitatea pe care și-o fac firmele, promoțiile, cantitățile prezentate, dar și clauzele considerate abuzive de către clienți din contracte.

 

  1. Protecția Muncii PSI reprezintă controale la capitolul prevenirii și stingerii incendiilor.

 

  1. Protecția Muncii SSM – prevenirea și protecția în domeniul securității și sănătății în muncă.

 

  1. Poliția locală verifică legalitatea activităților de comerț stradal, a activităților comerciale, inclusiv din piețele agroalimentare, târguri și oboare, orarul de aprovizionare și de funcționare, afișarea prețurilor etc.

 

  1. Primăria locală are dreptul de a verifica declararea punctelor de lucru ale firmelor, precum și prezența și legalitatea autorizațiilor.

 

  1. Garda Națională de Mediu controlează respectarea normelor de mediu, având atribuții în special în cazul evenimentelor care afectează mediul înconjurător.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed