Intervenţiile BNR în piaţă au susţinut saltul cu 10% a rezervelor valutare

„Putem să ne gândim şi la eventualitatea, suspectată de altfel pe parcursul lunii, că banca centrală a fost prezentă pe piaţa valutară şi a avut o serie de intervenţii, care în ultimă instanţă s-au concretizat şi în creşterea rezervei valutare”, a spus analistul şef al ABN Amro Bank România, Radu Crăciun.

Crăciun a explicat că suma de 2,259 miliarde euro înregistrată în luna august din 2007 este prea mare pentru a rezulta numai din variaţia de preţ a obligaţiunilor guvenamentale aflate în portofoliul BNR. „Ar trebui să privim cu o anumită precauţie un astfel de comentariu, deoarece mi se pare o cifră foarte mare, care teoretic ar trebui să rezulte din variaţiile de preţ, fluxuri care s-ar regăsi în rezervele Băncii Naţionale”, a spus Radu Crăciun.

„Este o creştere spectaculoasă, care nu are un precedent foarte recent, deci cu atât mai mult, merită să fie remarcată”, a adăugat analistul şef al ABN Amro Bank România.

La rândul său, analistul financiar Radu Limpede, a declarat că „aprecierea unor obligaţiuni pe piaţa externă nu poate fi de o asemenea amploare încât să justifice o creştere cu 10% a rezervei valutare”. Limpede este de părere că banca centrală a intervenit pe piaţa valutară şi a efectuat cumpărări masive de valută, „chiar dacă BNR nu mai publică cuantumul acestor intervenţii”. Mai mult, Limpede a explicat că „potrofoliul băncii centrale nu cuprinde obligaţiuni riscante şi în cazuri de criză, cum a fost cea recentă, numai obligaţiunile extrem de riscante au amplitudini mari de variaţii de preţ”.

Rezerva de valute a României a urcat cu 10,07% în luna august, până la 24,7 miliarde euro, datorită creşterii puternice pe pieţele internaţionale a preţurilor obligaţiunilor guvernamentale deţinute de Banca Naţională a României.

Creşterea de 2,259 miliarde euro înregistrată în luna august 2007 a fost rezultatul unor intrări de 2,774 miliarde euro reprezentând „venituri din administrarea rezervei internaţionale, creşterea puternică pe piaţa internaţională a preţurilor obligaţiunilor guvenamentale aflate în portofoliul BNR, modificarea rezervelor minime în valută constituite de băncile comerciale şi alte operaţiuni”, potrivit unui comunicat al BNR. Ieşirile de valută au însumat în agusut 514,8 milioane euro.

Suma valorilor mobiliare denominate în valută deţinute de BNR la sfârşitul anului trecut echivala cu 31,73 miliarde lei (9,38 miliarde euro), potrivit raportului anual al băncii centrale. Aceste valori mobiliare includ titluri cu discount la agenţii neguvernamentale, la Trezoreria Statelor Unite şi la trezorerii europene, precum şi titluri cu cupon emise de trezoreriile europene, instituţii de credit, bănci şi organizaţii financiare internaţionale.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed