INTERVIU. Cine primește bani de la George Soros

Căderea comunismului în Europa a făcut loc pentru idei noi în politica din Est. Națiunile obișnuite cu totalitarismul aveau ocazia să își asume deciziile care să le conducă spre o viață mai bună. Democrația făcea primii pași pe un teren dominat multă vreme de frică. Oamenii foloseau argumentele pentru a-și impune ideile mai bune, directivele dictate cu o voce puternică de un conducător suprem au dispărut. Societățile se deschideau.

 

Balazs Barabas: Fundaţia pentru o Societate Deschisă, aşa cum îi spune şi numele, are ca scop realizarea sau dezvoltarea unei societăţi deschise. Dar este un termen destul de vag. Ce reprezintă societatea deschisă?

 

Goran Buldioski: Termenul a fost răspândit de Karl Popper, iar fondatorul nostru a devenit profund ataşat de această idee. Pe scurt, înseamnă că nimeni nu deţine adevărul absolut într-o societate, că problemele trebuie discutate, şi toţi avem dreptul la opiniile noastre. Iar dintre toate aceste opinii se va găsi soluţia. Fie că e vorba de o soluţie pentru câteva zile, pe termen mediu sau lung. E un principiu care spune că toţi avem dreptul să ne spunem părerea şi să ne comportăm pe baza acesteia atâta timp cât acest lucru nu este în contradicţie cu drepturile altora.

 

 

George Soros, miliardarul de origine ungară a cărui avere este estimată la 25 de miliarde de dolari, s-a considerat un discipol al filosofului Karl Popper. Parte dintr-o familie cu origini evreiești, cu un tată care a fost prizonier al rușilor în timpul primului război mondial, cel care avea să devină al 23-lea cel mai bogat om din lume a văzut de tânăr ce înseamnă persecuția și totalitarismul. După ce a câștigat bani, prin metode contestate de mulți, a decis să se opună non-valorilor care i-au marcat copilăria. A ales să investească în cea mai puternică armă pe care oricine o poate folosi: educația. Promovarea ideii de societate deschisă în toată lumea a devenit un scop în sine pentru Soros.

 

Balazs Barabas: Dacă ne uităm la viaţa lui George Soros şi la activitatea sa profesională, vedem că a câştigat foarte mulţi bani prin operaţiuni valutare şi financiare. Atunci de ce ar sprijini activităţi de genul acesta şi societatea deschisă? Să doneze bani ca să obţină ce?

 

Goran Buldioski: În primul rând, vreau să subliniez că atunci când vorbim de Fundaţia Open Society, unde lucrez şi eu, din multe puncte de vedere fundaţiile sunt mai mult decât fondatorul lor. Evident, îl respectăm şi suntem recunoscători fondatorului nostru, dar vorbim despre o fundaţie care are preşedintele său, oameni ca mine în conducere, cu colegi care iau decizii imediate. Deci deciziile se iau de aceşti colegi şi vreau să se înţeleagă că nu George Soros ia aceste decizii, pentru că noi funcţionăm ca o fundaţie. Cât despre motivaţiile sale, probabil că cel mai bine ar fi să citiţi cărţile pe care le-a scris, interviurile pe care le-a dat. Dacă ne uităm la toate acestea vom vedea că aceste idei l-au inspirat de tânăr, în perioada când a fugit de două sisteme, fascismul şi comunismul. Şi practic ideile lui Karl Popper, care i-a fost profesor, l-au inspirat şi l-au urmat toată viaţa ca un model. Şi aş spune că unora le place să cumpere cluburi de fotbal, alţii iahturi, zboară cu rachete sau avioane. Fondatorul nostru a avut în vedere societatea deschisă ca un ţel, ca o pasiune, ceea ce după părerea mea e mai bine decât să ai ultimul model de iaht supermodern.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed