Judeţele în care românii au fost doborâţi de rate

Valoarea restantelor la imprumuturile luate de la banci de persoane fizice si firme au scazut in primele noua luni ale acestui an cu aproape 35%, pana la echivalentul a 13,58 miliarde de lei (3 miliarde de euro), dupa ce in 2015 s-a mai consemnat o scadere de 15%, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei.

 

Astfel, ponderea sumelor restante in totalul portofoliului de credite s-a redus treptat, de la peste 15% la putin peste 6%. Totusi, sunt judete in care populatia si firmele inregistreaza restante la plata ratelor mai mari de 10% din totalul creditelor contractate. „Adevarul“ va prezinta topul restantierilor, judet cu judet.

 

Sibiul, campion

 

Judeţul Sibiu ocupă primul loc în topul restanţierilor la bănci – persoane fizice şi persoane juridice. Sumele restante în Sibiu au scăzut cu peste 16% în primele nouă luni ale acestui an, până la echivalentul a 642 de milioane de lei. Cu toate acestea, sumele restante reprezintă 13,5% din totalul creditelor contractate de populaţie şi firmele din acest judeţ.
Rata şomajului în judeţul Sibiu era la sfârşitul lunii august a acestui an de 3,58%, sub media naţională de 4,8%, în timp ce câştigul salarial mediu este de aproximativ 1.900 de lei, un nivel apropiat de media naţională.

 

În ciuda faptului că restanţele din judeţul Giurgiu au scăzut în primele nouă luni din acest an cu peste 40%, judeţul ocupă locul al doilea în topul restanţierilor. Restanţele cumulate de populaţia şi firmele din Giurgiu se ridică la echivalentul a 107 milioane de lei şi ocupă 13% din totalul finanţărilor acordate. Aici, rata şomajului era în august de 6,07%, peste media naţională.

 

La fel, chiar dacă au înregistrat reduceri ale restanţelor cu peste 30%, judeţele Mehedinţi şi Sălaj rămân în vârful clasamentului privind cei mai mari restanţieri. Cele trei judeţe au sume restante pentru mai bine de 12% din totalul împrumuturilor contractate de persoane fizice şi juridice. De asemenea, pe primele poziţii în clasamentul restanţierilor se află şi judeţul Teleorman, unde sumele restante s-au redus cu aproape 12%.

 

Restanţele din Vâlcea, mai mici cu 60%

 

 

Judeţul Vâlcea, unde se află combinatul chimic Oltchim, în procedură de insolvenţă, s-a aflat până la jumătatea acestui an pe primul loc în topul restanţierilor. Judeţul a coborât însă în luna septembrie pe locul 10 în clasament, după ce sumele restante s-au redus substanţial, cu aproape 60% – de la echivalentul a 445 de milioane de lei în iunie la 193 de milioane de lei în august. Astfel, ponderea acestor restanţe în totalul creditelor a scăzut de la 18,3% în iunie la numai 8,67% în septembrie.

 

Vâlcea, un judeţ în care până nu demult cel mai mare angajator era combinatul chimic Oltchim, resimte pe deplin efectele pe orizontală ale insolvenţei companiei de stat. La momentul intrării în insolvenţă, printre creditorii Oltchim se numărau BCR – cu 230 de milioane de lei şi Banca Transilvania – cu 160 de milioane de lei.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed