Jumătate dintre uleiurile rafinate de floarea-soarelui de pe piaţă induc în eroare consumatorul

0

Uleiul rafinat de floarea-soarelui face parte din categoria uleiurilor Ome­ga 6, care la temperaturi mai mari de 170 de grade Celsius eliberează substanţe cancerigene, precum acroleina şi acrilamida, scrie Romania Libera.

 

Uleiul rafinat de floarea-soarelui, pe lângă faptul că este sensibil termic, este sensibil şi la lumină, aspect recunoscut şi de către producători prin menţiunea afişată pe etichetă „A se păstra la loc uscat, răcoros şi ferit de lumină“. Cu toate acestea uleiurile rafinate de floarea-soarelui sunt ambalate în sticle de plastic transparente, iar în spaţiile de comercializare sunt expuse la lumina artificială puternică, fapt ce conduce la declanşarea unor procese oxidative în ambalajele respective şi, implicit, la o denaturare a uleiurilor. Analizând declaraţia nutriţională a 22 de uleiuri rafinate de floare soarelui s-au constatat următoarele:

 

 

  • la 45% din uleiurile analizate declaraţia nutriţională induce în eroare consumatorul prin unitatea de măsură folosită pentru raportarea tipurilor de grăsimi din compoziţia uleiurilor;

 

  • la 45% din uleiurile analizate producătorii declară pe eticheta nutriţională aferentă tipului de ulei comercializat numai cantitatea de grăsimi saturate. Legislaţia în vigoare nu impune o asemenea obligaţie. Totuşi, ceilalţi producători declară conţinutul în aceste tipuri de grăsimi.