Klaus Iohannis: Locul Romaniei este in spatiul Schengen

„Europenizarea completa a Romaniei este un obiectiv central al mandatului meu, aceasta inseamna continuarea procesului de integrare europeana prin aderarea la spatiul Schengen si prin adoptarea monedei euro. Locul Romaniei este in spatiul Schengen, stat membru cu drepturi egale si depline. Indeplinim integral criteriile de aderare la spatiul Schengen, orice nelamuriri pe acest palier tin pur de considerente politice. Deficitul cel mare de care sufera statele membre ale UE nu este cel exprimat in bugetele nationale, ci in lipsa increderii intre parteneri, care duce la discriminare. Cred ca putem depasi acest moment. Datoria partenerilor nostri europeni este de a fi corecti in evaluarile lor si in implementare regulilor, credem in reguli care se respecta si care nu se schimba in functie de interese trecatoare”, a spus seful statului, la Palatul Cotroceni, la intalnirea cu ambasadorii acreditati in Romania, potrivit Agerpres.

„Este nevoie, pe de-o parte, ca libertatea de circulatie, libertate fundamentala, sa nu fie afectata, iar pe de alta parte sa fie asigurat un control mai riguros la granitele externe ale UE”, a adaugat presedintele Iohannis.

„Concluziile succesive pozitive ale rapoartelor pe MCV reprezinta o recunoastere a eforturilor de consolidare interna pe toate planurile – combaterea coruptiei, functionarea institutiilor, cresterea transparentei si a credibilitatii. Suntem convinsi ca vor fi urmati pe mai departe pasi drepti, corecti, pentru a incepe procesul de phasing out al MCV pentru Romania”, a aratat Iohannis.

El a subliniat ca „in fata dificultatilor si a avertismentelor de orice natura, Romania isi reafirma angajamentul fata de proiectul european fiind ferm convinsa de superioritatea modelului politic, economic si de securitate al UE”.

Presedintele a afirmat de asemenea ca relatiile Romaniei cu Rusia sunt umbrite de criza ucraineana, aratand ca revenirea acestor relatii la stadiul dialogului si colaborarii tin de respectarea de catre Moscova a dreptului international.

„Relatiile Romaniei cu Federatia Rusa, asemenea relatiei UE si NATO cu Federatia Rusa, sunt astazi umbrite de evenimentele grave care au dus la criza ucraineana. Revenirea acestor relatii la stadiul atat de necesar al dialogului constructiv si colaborarii corespunzatoare intereselor comune depinde imperios de respectarea politica externa rusa a principiilor dreptului international. Incercarea de rescriere a regulilor, depasirea unor linii rosii in materia conduitei si principiilor de drept international, recursul la modalitati de actiune intre state care tin de epoci trecute ne creeaza probleme tuturor, europenilor, comunitatii atlantice, vecinatatii, Rusiei insasi iar implicatiile se extind dincolo de spatiul euro-atlantic”, a spus seful statului.

El a subliniat ca „amenintarile la adresa securitatii regiunii extinse a Marii Negre amplifica rolul strategic al Romaniei in promovarea unui climat de pace si securitate la frontiera estica a Uniunii Europene si NATO”.

„Vom urmari in continuare cu atentie si evolutia conflictelor inghetate, un element suplimentar de tensiuni, regiunea extinsa a Marii Negre”, a completat seful statului.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed