Lovitură pentru toate PFA-urile. Ce se întâmplă din 2017

Pe de altă parte, va fi introdus un impozit specific pentru turism si restaurante, potrivit unei legi votate de parlament. Tot din prima zi a anului nou, intră în vigoare Legea 209/2016 care obligă  comercianții să accepte plățile prin card bancar dacă au cifre de afaceri de peste 10.000 euro, scrie Profit.ro.

 

Anul 2017 se anunță cu surprize pentru fiscalitate. PSD, partid care a câștigat alegerile și se pregătește să instaleze noul guvern, are un plan de reducere masivă a taxelor și de creștere a cheltuielilor, după cum a scris Profit.ro.

 

Ce aduce nou Codul fiscal de la 1 ianuarie 2017?

 

– TVA standard de 19%

 

– Impozitul pe construcții speciale- de 1% asupra valorii construcțiilor existente în patrimoniu – dispare

 

– Se elimină excepția potrivit căreia persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, investiții (dividende, dobânzi), precum și din alte surse, nu datorează CASS de 5,5% pentru aceste venituri dacă mai realizează și venituri din salarii, pensii sau venituri din activităti independente.

 

– Se introduce plafonul maxim al bazei lunare de calcul a CASS, respectiv, bază lunară de calcul asupra căreia se aplică cotă individuală de contribuție nu poate fi mai mare decât echivalentul a de 5 ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de asigurări sociale de stat;

 

– Vor fi reduse accizele la carburanți: motorină de la 1897,08 lei /1000 litri la 1518,04 lei /1000 litri, benzină fără plumb de la 2035,40 lei /1000 litri la 1656,36 lei /1000 litri

 

– Stock option plan va viza orice persoană juridică ce acordă angajaților, administratorilor și/sau directorilor acesteia, sau ai persoanelor juridice afiliate ei, dreptul de a achiziționa la un preț preferențial, sau de a primi cu titlu gratuit un număr determinat de titluri de participare, emise de entitatea respectivă.

 

– Se prelungește nelimitat scutirea de impozit a profitului reinvestit care se va aplica și pentru dreptul de utilizare a programelor informatice, fără achiziția dreptului de proprietate asupra softului respectiv

 

– Cheltuielile cu pregătirea teoretică și/sau practică a elevilor în cadrul învățământului profesional și tehnic vor fi deductibile integral, atât la calculul impozitului pe profit, cât și al venitului net anual supus impozitului pe venit.

 

– Se va reduce limită capitalului social de la 25.000 euro la 45.000 lei (10.000 euro), pentru care microintreprinderile pot opta pentru plată impozitului pe profit.

 

– Dispare Registrul Operatorilor Intracomunitari și se aplică regim special pentru agricultori persoane fizice, întreprinderi individuale, sau întreprinderi familiale care efectuează activități/servicii agricole.

 

– Depunerea declarațiilor informative (cod 392A, 392B și 393) se va suspendă până la 31 decembrie 2019.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed