Matematică PURĂ. Două treimi din CREDITE merg doar spre o singură piață

Aceasta a fost una dintre concluziile celei de a doua zile a evenimentului ZF Bankers Summit ’17, organizat în parteneriat cu Alpha Bank, Ergo, UniCredit Bank, MasterCard, SAP, Sierra Quadrant, Loxon, imobiliare.ro, KeysFin, Advantage Software Factory, Alexandrion Group şi Relevance.

 

„Retailul este o forţă în creditare şi va ră­mâ­ne o forţă. În prezent retailul reprezintă 60-70% la noi, dar şi la nivel de piaţă. Vorbim de matematică pură, retailul este o forţă pentru că avem circa 12 milioane de persoane care ar putea fi eligibile pentru un credit faţă de câteva sute de companii eligibile pentru finanţare“, a declarat Dana Demetrian, vicepreşedinte retail şi private banking în cadrul BCR, cea mai mare bancă locală după active. Creditarea populaţiei creşte însă acum într-o manieră mai sănătoasă decât în perioada anterioară crizei, afirmă bancherii. Avansul sănătos al creditării de retail se vede în gradul mediu de îndatorare de 35-40% la nivelul sistemului bancar şi în rata de default de circa 1% în cazul creditelor noi de consum şi 0,2% în cazul creditelor ipotecare. În plus, bancherii susţin că nu se mai înregistrează nici creşteri exponenţiale ale finanţărilor, iar acest lucru este reflectat la nivelul stocului de credite, care rămâne constant.

 

Nici creditarea imobiliară, care a crescut spectaculos în ultimul timp nu reprezintă un pericol pentru stabilitatea sistemului bancar local, susţin bancherii, deşi din zona BNR au apărut avertismente cu privire la riscul unei posibile supraîncălziri a pieţei imobiliare. Băncile susţin că sunt pregătite să prevină eventuale şocuri, în condiţiile în care dispun de sisteme de scoring mult mai bine puse la punct care pot genera alerte în cazul unor deviaţii majore în piaţă.

 

Indicele de preţ în piaţa imobiliară se situează în prezent la 105 puncte faţă de un nivel de 170 puncte în 2008, în anul de boom al economiei, ceea ce explică atitudinea relaxată a bancherilor în ceea ce priveşte sectorul imobiliar.

 

„Piaţa imobiliară cunoaşte cel mai bun moment din ultimul deceniu şi noi am văzut că punctul minim a fost atins pe la mijlocul lui 2014, după care a urmat o creştere accentuată a preţului în ultimii ani. Cred că ar trebui să ne uităm la un indice de preţ atunci când analizăm situaţia din piaţa imobiliară. Am plecat de la un indice de la 70-80 de puncte în 2004, a urcat până la 170 de puncte în 2008, a atins minimul în 2014, iar acum este undeva la 105“, a explicat Dorel Niţă, head of data & research al Imobiliare.ro.

 

Citește mai departe pe ZF.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed