Mergem exact pe același drum care ne-a dus în criza economică dură din 2009

Ultimele patru măsuri – creșterea salariilor personalului sanitar (procentele de mărire diferă după încadrare), creșterea salariilor la CNAS cu 25%, mărirea cu 15% a salariilor din învăţământ și suplimentarea salariilor din asistenţa socială cu 15%. Oricum, măririle pun o sarcină suplimentară pe buget, dar se pune problema legalităţii lor și a sustenabilităţii demersului, ca și în 2008. Anul ce vine s-ar putea dovedi dramatic.

 

Într-adevăr, salariile din Sănătate sunt foarte mici. O spune chiar fostul secretar de stat din Ministerul Finanţelor, Gabriel Biriș. „Până nu demult, soţia mea, medic chirurg primar ortoped, câștiga mai puţin decât secretara mea. Bătaia asta de joc la adresa medicilor, dar și a profesorilor nu e o chestie care să se întâmple de un an–doi, e dintotdeauna“, a declarat Biriș pentru „România liberă“ .

 

Fostul demnitar, reputat avocat fiscalist, arată că „aceia care votează acum măririle de salarii sunt exponenţii factorilor ce au generat situaţia – corupţia și hoţia banului din sistemul sanitar, modul complet ineficient în care funcţionează sistemul. Promovarea e practic imposibilă. Nu se face pe profesionalism sau rezultate, ci pe cine al cui e, în ce gașcă e. Lucrurile acestea sunt cunoscute de foarte mult timp”. 15.000 de medici au plecat din ţară din această cauză în ultimii 15 ani.

 

Nu învăţăm nimic din greșelile trecutului. Se repetă 2009?

 

„Mie ce se întâmplă acum îmi aduce aminte de 2008. Politicienii au uitat că e foarte rău să promiţi și să nu livrezi. Este imposibil să iei înapoi ce ai dat. La anul, când va trebui făcut bugetul, vor trebui mărite niște taxe”, crede Gabriel Biriș. Totuși, iar mărim fiscalitatea? „Taxarea în România nu e chiar așa de ridicată, mai este loc”, a opinat Biriș pentru „România liberă“ .

 

Și analistul economic Constantin Rudniţchi se gândește la criza începută în 2009. „Palamentul de atunci și, parţial, și Guvernul au crescut foarte mult cheltuielile bugetare cu salariile. A fost promulgată celebra lege a creșterii salariilor profesorilor, după care a venit criza și lucrurile s-au schimbat complet. Nu spun că va veni neapărat criza în 2017, dar ceea ce acum pare foarte solid și așezat se poate schimba anul viitor”, a spus Rudniţchi pentru „România liberă“.

 

Ce poate să facă viitorul Cabinet ca să echilibreze lucrurile? „Ar tăia de la cheltuielile cu investiţiile sau, eventual, cu cofinanţarea fondurilor europene. Nu vedem performanţe de creștere atât de mare a încasărilor bugetare decât dacă vor mai crește taxeele și impozitele, dar e o variantă destul de nefericită”, afirmă analistul economic. El nu crede că viitorul Guvern va risca să depășească deficitul bugetar de 3% din PIB, într-un moment în care Europa dorește să se respecte regulile de deficit bugetar.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed