Mihai Şora: Nu în 1990 ne întoarcem, ci în 1947. A fost noaptea minţii guvernanţilor

„Ceea ce au făcut guvernanţii în această noapte pot face oricând, în orice moment, cu orice lege, nu doar în Justiţie. Dacă acum pui lacăt pe independenţa Justiţiei, mâine poţi interzice circulaţia persoanelor, poţi suprima internetul, presa liberă; poţi închide graniţele, poţi trimite oamenii în lagăre, la munca silnică ori îi poţi, pur şi simplu, extermina”, a scris Mihai Şora, precizând că societatea s-a întors nu în 1990, ci în 1947.

 

Şi scriitorul subliniează că „toate acestea în numele votului democratic care te-a adus la Putere, în numele «democraţiei», al poporului… În numele «democraţiei populare»”.

 

 

A fost un atac la statul de drept, este de părere filosoful. „Mecanismul de atac la statul de drept este predictibil şi îşi dovedeşte, iată, ciclicitatea implacabilă. A fost noaptea minţii guvernanţilor. Este prea mult şi prea periculos pentru a-i lăsa să-şi facă în continuare de cap!”, a încheiat Mihai Şora.

 

 

 

Filosoful Mihai Şora, creator al colecţiei „Biblioteca pentru toţi” şi fondator al Grupului pentru Dialog Social, a împlinit în 2016 un secol de viaţă.

 

 

Născut pe 7 noiembrie 1916, Mihai Şora este, din octombrie 2012, membru de onoare al Academiei Române. Este membru fondator al Grupului de Dialog Social, al Alianţei Civice şi al Societăţii Române de Fenomenologie. A obţinut premiul Uniunii Scriitorilor, în 1978, pentru „Sarea pământului”, şi în 1998, pentru „Firul ierbii”. A tradus din Jean-Jacques Rousseau („Visările unui hoinar singuratic”) şi din Jean Paul Sartre („Cu uşile închise”). În 2016, a primit Ordinului „Steaua României”, în rang de Cavaler, din partea preşedintelui Klaus Iohannis.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed