MIRCEA URSACHE: Investigația ASF asupra ROMCAB este în curs de derulare

Tribunalul Mureş a aprobat, pe 20 februarie, intrarea în insolvenţă a producătorului de cabluri, la cerere, în condiţiile în care societatea a raportat o pierdere de 39 de milioane de euro, în 2016, deşi înregistrase un profit de 9 milioane de euro, în primele nouă luni de anul trecut.

 

Diferenţa de raportări a venit pe fondul unei deprecieri masive a stocurilor, justificată prin erori contabile de managementul companiei, ceea ce a ridicat semne de întrebare privind existenţa în realitate a stocurilor raportate anterior de companie.

 

„Pentru piaţa de capital, Romcab este un semnal de alarmă, în ceea ce priveşte supravegherea şi raportarea de către emitenţi”, ne-a declarat Mircea Ursache, adăugând: „Eu cred că, prin noua lege a emitenţilor, situaţii similare nu se vor repeta.

 

Asta nu scuză cu nimic nici managementul companiei, nici politica acţionarilor, nici indiferenţa băncilor creditoare şi uşurinţa cu care au fost acordate creditele.

 

Mi-a transmis (n.r Zoltan Prosszer, administratorul special al companiei) că declaraţiile de presă afectează programul de restructurare al companiei.

 

Vreau să îi transmit un mesaj clar: că transparenţa informărilor în această perioadă, cu privire la politicile şi deciziile ASF nu fac decât să întărească programul de restructurare, pentru ca el să nu fie alterat, aşa cum a fost alterată activitatea managerială la Romcab.

 

Investigaţia noastră asupra emitentului continuă, este pe rol.

 

Ea se derulează în condiţiile în care obligativitatea raportărilor de către Romcab este aceeaşi şi în perioada de restructurare, ca şi în perioada de funcţionare. Este fundamentală! Cât timp compania este listată, chiar dacă este suspendată de la tranzacţionare, obligativităţile stabilite în sarcina emitenţilor trebuie respectate”.

 

Întrebat dacă ASF poate cerceta dacă Romcab a transmis raportări false, Mirecea Ursache ne-a spus: „ASF cercetează numai ce intră în sfera contravenţiilor, nu şi a infracţiunilor. Ce ţine de infracţiuni este în sfera organelor de cercetare penală”.

 

EximBank este cel mai mare creditor al „Romcab”, având de recuperat 210 milioane de lei, în nume propriu şi în contul statului, potrivit tabelului preliminar al creditorilor. Tabelul creditorilor Romcab cuprinde datorii de un miliard de lei.

 

„Romcab” este controlată de „Sadalbari”, în acţionariatul căreia au avut loc schimbări în acest an. Astfel, „Sadalbari” nu mai este controlată de Zoltan Prossez, preşedintele Romcab şi administratorul special al acesteia.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed