Motivul pentru care firmele romanesti ar putea fi devalizate

Una dintre propunerile cuprinse în cel mai recent proiect de modificare a Codului Fiscal este eliminarea taxării dividendelor. Acestea sunt impozitate, în prezent, cu 16%. Iar de ani de zile companiile critică acest bir, în condițiile în care plătesc deja un impozit de 16% pe profit. Astfel, impozitul pe dividende este privit drept o dublă taxare a profitului business-urilor din România.

 

Argumentele care stau la baza propunerii guvernului țin de evitarea dublei impuneri, fapt ce va duce la diminuarea evaziunii fiscale și o mai mică externalizare a profiturilor.

 

Cu toate acestea, vestea bună privind eliminarea impozitului pe dividende din 2016 este privită cu scepticism de către autorități și de către unii specialiști din mediul privat.

 

„La prima vedere, ideea este de salutat, dar întrebarea care se pune este în ce măsură aceasta va descuraja investiţiile în favoarea decapitalizării întreprinderilor. Totodată, având în vedere că noile reguli vor face total neatractive sistemele de PFA, se pune întrebarea dacă nu vor încuraja o nouă tendinţă în ceea ce priveşte evitarea taxelor salariale, revenindu-se la moda microîntreprinderilor de la începutul anilor 2000”, a declarat săptămâna trecută, Gabriel Sincu, director executiv asistenţă fiscală şi juridică, Ernst&Young România.

 

Pe de altă parte, acesta a subliniat importanța acestei măsuri pentru dezvoltarea Bursei de Valori București (BVB), deoarece persoanele fizice ar putea fi mai atrase să investească pe piața de capital pentru a câștiga în special din dividende.

 

Despre ce sume este vorba, de fapt? Care sunt sumele pe care le-ar putea pierde firmele românești odată cu eliminarea impozitului pe dividende? Altfel spus, câți bani ar putea scoate acționarii din firme?

 

În 2014, firmele și băcile din România au plătit la bugetul statului un impozit pe profit în valoare totală de aproape 12 miliarde lei (circa 2,7 miliarde euro), conform cifrelor preliminate prezentate în bugetul de stat pe 2015.

 

Asta înseamnă că profitul total realizat anul trecut a fost de 74,82 miliarde lei (aproximativ 17 miliarde euro). După scăderea impozitului pe profit virat către bugetul statului, în firme a rămas un profit net în valoare totală de 62,85 miliarde lei (14,3 miliarde euro).

 

În același timp, anul trecut vistieria statului a încasat din impozitul pe dividende o sumă de circa 1,57 miliarde lei, ceea ce înseamnă că în buzunarele patronilor și acționarilor au ajuns 8,23 miliarde lei sub formă de dividende nete. Iar din profitul net total, în firme a mai rămas puțin peste 53 miliarde lei (circa 12 miliarde euro).

 

Așadar, miza acestei măsuri este neimpozitarea acestui profit net, care, anul trecut, a fost în valoare de circa 14,3 miliarde euro, iar frica celor care o critică vizează cele 12 miliarde euro care s-ar putea „evapora” din companiile românești.

 

Este, însă, puțin probabil ca un om de afaceri care a construit sau care conduce o companie să decidă să scoată tot câștigul din firmă doar pentru că nu va mai exista impozitul pe dividende. În mod cert, acționarii vor dori ca firma să-și continue activitatea în cel mai optim mod posibil, astfel încât vor aproba investițiile necesare, iar cheltuielile pentru dezvoltarea companiei nu vor avea de suferit.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed