Motivul pentru care ungurii pleacă MASIV din țară, deși salariile cresc spectaculos și taxele scad abrupt

0

De asemenea, guvernul a indicat că ar vrea mai mult din puţinele lucruri pe care le acceptă din partea Bruxelles-ului, devenit în discursurile şi campaniile lui Orban inamicul suveranităţii naţiunii: bani europeni pentru politica energetică.

 

Între timp, biroul oficial de statistică al Ungariei i-a informat pe unguri că salariile lor au crescut spectaculos în martie, salariul mediu brut urcând cu 12,4% în termeni anualizaţi în sectorul privat, cel mai mare avans din ultimii zece ani. La nivelul întregii economii, salariul net real s-a mărit cu 9,9%. Aparent, penuria de forţă de muncă împinge remuneraţiile în sus, scrie Portfolio.hu. Salariul mediu net a fost de 210.000 de forinţi (679,5 euro) în martie.

 

Şi tot biroul central de statistică i-a informat pe unguri că este probabil ca 370.000 dintre ei să plece din ţară în următorii doi ani în căutarea unui loc de muncă sau a unui nou început în viaţă.

 

„Un număr semnificativ de tineri şi persoane cu vârstă mijlocie vor să plece din ţară şi au început deja să-şi facă planuri de emigrare“, scrie cotidianul conservator Magyar Nemzet. Astfel, Ungaria îşi va pierde 4% din populaţie din cauza emigrării în următorii 2-3 ani. Aceasta după ce în ultimii 7-10 ani au plecat din ţară jumătate de milion de persoane sau chiar mai multe, după unele estimări. De când Viktor Orban a devenit premier în 2010 şi până în 2016, populaţia Ungariei s-a micşorat cu 183.939 de persoane, la 9.830.485 de per­soane, potrivit celor mai recente date din statistica ofi­cială, notează Hungarian Spectrum. Numărul real este probabil mai mare, având în vedere că mulţi dintre cei care se mută în străinătate nu raportează acest lucru au-to­rităţilor maghiare. Începe să se vadă clar reducerea numărului de tineri şi creşterea numărului de oameni în vârstă.

 

Într-un studiu al biroului de statistică, doar o cincime din ungurii cu vârste cuprinse între 18 şi 40 de ani au exclus emigrarea din ţară. Circa 35% dintre cei care se gândesc să emigreze iau această idee în serios şi au început să-şi facă deja planuri în acest sens. 52% dintre cei 370.000 de unguri care probabil vor emigra şi-au căutat activ un loc de muncă în străinătate. Cei mai mulţi dintre participanţii la studiu au menţionat ca motiv de plecare nemulţumirea faţă de perspectivele carierei şi de dezvoltarea profesională în Ungaria.

 

Deşi se confruntă cu probleme precum îmbătrânirea populaţiei şi emigraţia, Orban se opune oricărui plan paneuropean de distribuire a emigranţilor.

 

 

mai multe, pe ZF