Mugur Isărescu, şef şi peste Guvern

0

Noua autoritate, aflată sub conducerea guvernatorului BNR, va avea o influență majoră asupra Guvernului, deciziile sale fiind obligatorii pentru Executiv. În schimb, nicio altă instituție nu se va putea implica în activitatea noii formațiuni.

„Acest consiliu va fi un fel de consiliu al înţelepţilor dacă nu sunt pretenţios – aici se vor emite opinii, analize, vor fi atenţionate supravegherile de la BNR şi de la ASF”, a declarat Adrian Vasilescu, consilier de strategie al guvernatorului BNR.

Comitetul va fi condus de către un consiliu format din nouă  membri împărțiți astfel: cinci de la Banca Naţională, doi de la Autoritatea de Supraveghere Financiară şi doi de la Guvern.

Părerile sunt împărțite când vine vorba despre necesitatea noului Comitet. Unii economiști se tem că atribuțiile formațiunii ar putea depăși domeniul stabilității financiare, având în vedere că nu va putea fi controlat de nicio altă autoritate.

Reprezentanții BNR sunt însă de altă părere: “Va fi un consiliu care să analizeze sistemul bancar şi sistemul de asigurări, astfel încât să fie o analiză de ansamblu şi un sistem de recomandări pentru factorii de decizie”, a explicat Adrian Vasilescu.