Noul guvern dă cu o mână și cu alta ia

Salariul minim brut este 1.450 de lei de luna viitoare şi, ca să ofere această leafă, patronul cheltuie 1.783 de lei. Economiştii cred că unii nu îşi vor permite majorarea.

 

 

Vor fi dificultăţi în acele zone economice unde se vinde foarte mult munca brută – în zona de manufactură, în zona de mică industrie, unde adaosurile comerciale, unde ratele de profit sunt foarte mici”, spune Adrian Benţa, specialist fiscal.

 

„Creşterea salariului minim îngreunează intrarea în piaţă pentru cei aflaţi la început de drum, care nu au mai avut joburi înainte, şi pentru cei necalificaţi”, adaugă Gabriel Biriş, specialist fiscal.

Pentru a fi ajutaţi, micii patronii primesc de luna viitoare o reducere la impozit. Intră în această categorie firmele cu venituri de până la 500.000 de euro, faţă de 100.000 de euro în prezent, adică 90% dintre ele.

Vor putea opta între a plăti impozitul pe profit de 16% sau o cotă-parte din venitul declarat – respectiv 3% dacă au zero angajaţi – sau 1% dacă au cel puţin un angajat”, explică Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari.

 

Specialistul financiar a calculat că micile firme din România vor beneficia de reduceri de taxe de 955 de milioane de lei anul viitor. Însă acest câştig va fi anulat pentru că aceleaşi firme vor plăti suplimentar pentru salarii aproape 936 de milioane de lei.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed