Noul monstru care se creează în economie, care va înghiţi toate talentele României, dar va sărăci 99% din oraşe

Ceea ce s-a întâmpla în criză, respectiv reducerea dobânzilor până la 0% la dolar şi euro, politicile de printare de bani a Fed – Banca Centrală Americană – şi a Băncii Centrale Europene pentru a salva băncile şi sistemele financiare de o implozie, a avut un impact mult mai mare asupra politicii monetare a BNR decât deciziile de la Bucureşti.

 

Inundarea pieţelor financiare cu lichiditate a făcut ca şi piaţa monetară de la Bucureşti să fie plină de bani, fără ca economia să aibă proiecte suficiente, să absoarbă prin creditare acest surplus de lei şi euro, la cele mai scăzute costuri din istorie.

 

Mai mult decât atât, cred că în ultimii ani deciziile şi politicile de preţ ale marilor retaileri din România au avut o contribuţie mult mai mare în reducerea inflaţiei decât formulele BNR.

 

De asemenea, anumite schimbări structurale care se petrec în România, respectiv creşterea ponderii IT-ului şi a industriei în economie, au un impact mult mai mare decât estimăm noi şi care nu sunt surprinse de economişti.

 

Spre surprinderea tuturor, economia a crescut în ultimii ani cu 4-5%, peste potenţialul la care se uită BNR de 3% fără dezechilibre majore în deficitul de cont curent şi cel bugetar. Creşterea accelerată a salariilor – salariul minim s-a dublat în ultimii cinci ani, şi reducerea taxelor – TVA şi CAS – au dus la creşterea consumului spre 9-12%, dar fără inflaţie. Pentru prima dată în istorie, România a experimentat chiar deflaţie.

 

Cum se poate acest lucru, să ai creştere salarială de două cifre – vă amintiţi avertizările economiştilor şi ale BNR în privinţa acestui lucru – şi să nu ai creşterea inflaţiei?

 

Citește mai departe în ZF.

 

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed