O lege care ar aduce mai mulți producători agricoli în marile magazine se dovedește nefuncțională. Cauze și efecte

0

Premisa de la care s-a pornit si care a impus modificarea legii a fost fragmentarea acestei piete si existenta unui numar mare de jucatori care slabesc forta economica a micilor agricultorilor si ii face necompetitivi in relatia cu finantatorii si marii comercianti. Probabil exista si cauze de ordin social-cultural care impiedica asocierea, cum ar fi reticenta fata de asociere sau neincrederea fata de potentiali parteneri, dar nici actuala forma a legii nu este lipsita de echivoc. Pe langa neclaritatile sau omisiunile de ordin juridic, exista un impediment important pentru utilizarea facilitatilor fiscale, respectiv a scutirilor de impozit pe profit si impozite pe proprietate.

 

Statutul fiscal al cooperativei, dificultate pentru aplicarea facilitatilor

 

Din punct de vedere fiscal, scutirea de impozit trebuie sa fie acordata cooperativei, dar statutul sau fiscal pune probleme. De ce? Pentru ca desi cooperativa nu reprezinta un scop in sine, ci un mijloc prin care membrii sai pun laolalta activitatile pentru a facilita productia si valorificarea, exista obligatia ca entitatea formata prin asociere sa se inregistreze fiscal. Rezulta ca ea devine contribuabil al bugetului de stat si trebuie sa i se aplice reglementarile generale. Conform Codului fiscal (art 1 alin 4) „orice masura de natura fiscala care constituie ajutor de stat se acorda potrivit dispozitiilor legale in vigoare privind ajutorul de stat”.

 

Prin urmare, in primul rand trebuie clarificat daca aceasta masura reprezinta un ajutor de stat si, in caz afirmativ, trebuie clarificat daca a fost emisa respectand procedurile pentru acordarea ajutorului de stat.

 

In aceste conditii, facilitatile fiscale raman inaplicabile cu toate ca exista prevederi similare si in alte state tocmai pentru a spijini dezvoltarea micilor agricultori.

 

Asocierile in cadrul cooperativei contribuie esential la cresterea puterii de negociere in relatiile comerciale, formarea preturilor, reduce numarul de intermediari din lantul de distributie, achizitia de materii prime si tehnologii, finantare. Practic ar spijini dezvoltarea sectorului agricol si intrarea mult mai multor produse locale in retelele comerciale.

 

Citește mai departe pe HOTNEWS.