O modificare cu miză uriașă: PSD vrea să politizeze companiile de stat, eliminând criteriile de profesionalism

Legea privind guvernanța corporativă a instituțiilor publice a fost modificată, recent, de Comisia economică și Comisia pentru dezvoltare regională a Senatului. Senatorii PSD- ALDE, cu ajutorul parțial al PNL, au introdus numeroase excepții în lista companiilor care trebuie să fie conduse printr-un management profesionist. USR l-a acuzat pe senatorul PNL Daniel Zamfir, că ar fi votat alături de PSD, înclinând balanța votului. Potrivit unor surse din comisie, în primul moment, Daniel Zamfir (PNL), președintele comisiei a ridicat mâna în favoarea unui amendament în acest sens al PSD. Atenționat de colegul său Florin Cîțu, Zamfir și-a schimbat opțiunea, trecându-se la reluarea votului, dar majoritatea a avut câștig de cauză. Raportul comisiei, semnat de Zamfir, nu menționează numărul de voturi pro și contra, scrie Romania Libera.

 

Dincolo de disputele politice, pe lista excepțiilor se află, mai nou, 30 de companii de stat cum ar fi Tarom, „Monitorul Oficial“, Regia Autonomă „Administrația Protocolului de Stat“ (RA-APPS), companiile de apă, Rom-aero SA, Societatea Avioane Craiova sau Societatea IOR SA. Sunt, de asemenea, exceptate instituțiile de credit prevăzute de OUG 99/2006. Însă, instituțiile de credit precum CEC și Eximbank au fost deja exceptate printr-o ordonanță de urgență emisă de Guvernul Grindeanu (29/2017).

 

Vremea, pretextul schimbărilor

 

Amendamentul a fost propus de senatorul PSD Ștefan Radu Oprea, care invocă „importanța strategică a acestora”. ”Acești operatori economici, pe lângă activitatea economică pe care o desfășoară în condiții de piață, trebuie să asigure și sarcinile la mobilizare sau război, indiferent de rentabilitatea acestor activități”, se afirmă în motivarea amendamentului. De asemenea, este invocat un articol din Tratatul pentru funcționarea Uniunii Europene care menționează că „orice stat membru poate lua măsurile pe care le consideră necesare pentru protecția intereselor esențiale ale siguranței sale și care se referă la producția sau comerțul cu armament, muniție și material de război”. Însă, imediat, inițiatorul adaugă o referire la instituții care nu au nicio legătură cu asigurarea siguranței naționale. „Totodată se propune ca, în cadrul excepțiilor să fie incluse și Regia Autonomă Monitorul Oficial, Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat și Tarom SA”, se afirmă sec în motivarea amendamentului.

 

Toate aceste excepții au fost introduse într-un proiect de lege care viza, inițial, exceptarea unei singure instituții – Administrația Națională de Meteorologie (ANM), pe motiv că „desfășoară activități de interes național și activități cu specific pentru apărare și securitate națională, având ca scop asigurarea protecției meteorologice a vieții și bunurilor”. Inițiativa este semnată de mai mulți parlamentari PSD-ALDE și UDMR.

 

Regulile pe care vrea să le ocolească PSD

 

Proiectul urmează să fie trimis plenului Senatului după care va merge la Camera Deputaților care este for decizional. „Efectul votării acestui proiect ar fi introducerea, din nou, a politizării acestor instituții în dauna managementului privat. Cu toate că legea se referea inițial doar la ANM, pe listă au fost introduse zeci de excepții, inclusiv Tarom. Simplul fapt că, în acest caz, managementul privat nu a funcționat cum trebuie nu înseamnă că trebuie renunțat. Poate că nu au fost cele mai bune criterii de selecție. Soluția este managementul privat sau chiar privatizarea”, a comentat senatorul PNL, Florin Cîțu, membru al Comisiei economice. „Companii precum Romarm, Avioane Craiova, Romaero, dar și TAROM vor fi exceptate de la obligația de a implementa un management privat independent și sunt din nou aduse sub controlul direct politic. De asemenea, instituțiile de credit deținute de statul român, precum CEC Bank și Eximbank sau Fondul Național de Garantare a IMM-urilor vor trebui să anuleze sau să întrerupă procedurile de recrutare a unor manageri privați”, atrage atenția USR printr-un comunicat.

 

Legea la care au fost introduse aceste amendamente (111/2016) menționează doar două excepții de la principiile guvernanței corporatiste – Regia Autonomă „Rasirom” și Compania Națională „Romtehnica”. Actul normativ prevede reguli clare pentru restul companiilor, care, însă, nu se vor mai aplica pentru câteva zeci dintre acestea. Legea menționează că regiile autonome sunt conduse de un CA format din trei-șapte membri, dintre care unu-cinci persoane din afara instituției, cu experi-ență în administrarea unor societăți, inclusiv din sectorul privat. În cazul regiilor cu un număr de peste 500 de angajați, selecția membrilor CA și a directorilor este efectuată în mod obligatoriu de un expert independent.

 

În cazul societăților administrate potrivit sistemului unitar, consiliul de administrație este format din trei până la nouă membri, persoane fizice sau juridice, cu experiență în îmbunătățirea performanței societăților sau regiilor autonome pe care le-au administrat sau condus. Nu pot fi mai mult de doi membri din autoritatea publică tutelară sau din alte instituții publice.

 

De asemenea, este obligatorie efectuarea selecției candidaților de către un expert independent, în cazul întreprinderilor publice care au înregistrat o cifră de afaceri în ultimul exercițiu financiar superioară echivalentului în lei al sumei de 7.300.000 euro și au cel puțin 50 de angajați.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed