O polițistă acuză Ministerul francez de Interne că i-a cerut să modifice probe legate de atentatul de la NISA. Ce date trebuiau șterse

Ministerul de Interne i-ar fi cerut polițistei să modifice un raport cu privire la dispozitivul de securitate existent în momentul atentatului din seara de 14 iulie, soldat cu 84 de morţi.

 

Ministrul de interne, Bernard Cazeneuve, a ripostat, denunţând „acuzaţii grave” şi anunţând depunerea unei plângeri pentru „defăimare”.

Prezenţa sau nu a poliţiştilor naţionali care să supravegheze Promenade des Anglais, locul atacului, a provocat o adevărată polemică între guvernul socialist şi opoziţia de dreapta, care acuză Ministerul de Interne că a ascuns informaţii care ar dovedi că au existat deficienţe în măsurile de securitate.

Într-un interviu acordat ziarului Le Journal du Dimanche, agentul Sandra Bertin a dezvăluit că un emisar al ministrului de interne s-a prezentat la Centrul de Supraveghere Urbană (CSU) – pe care ea îl conduce – a doua zi după atentat şi a pus-o în contact telefonic cu un înalt oficial de la Paris.

„Persoana mi-a cerut un raport în care să precizez punctele în care exista o prezenţă a poliţiei municipale, barierele şi să scriu că, în două puncte din dispozitivul de securitate, existau şi poliţişti naţionali. I-am spus că nu am de gând să scriu ceea ce n-am văzut”, a spus Bertin, care a insistat că în imaginile înregistrate de camerele stradale nu se vedeau poliţişti naţionali. Bertin a adăugat că a fost „hărţuită” preţ de o oră, ajungând chiar să-l dea afară din birou pe emisarul lui Cazeneuve. Câteva zile mai târziu, Bertin a primit un ordin să şteargă imaginile celor şase camere de luat vederi care înregistraseră masacrul.

Potrivit lui Bertin, colegii ei din poliţia municipală nu au putut opri camionul de mare tonaj condus de Mohamed Laouhaiej Bohulel, pentru că „nu poţi sparge pneurile unui vehicul de 19 tone cu un revolver”. „Dacă am fi fost înarmaţi precum colegii noştri din poliţia naţională – una dintre solicitările noastre – am fi putut să-l oprim”, susţine Bertin.

Ea a insistat că forţele de securitate municipale nu ar fi putut să ia măsuri împotriva lui Bouhlel pentru faptul că a condus un camion cu un tonaj atât de mare cu câteva zile înaintea masacrului pe Promenade des Anglais, închis circulaţiei vehiculelor grele. „Asta nu l-ar fi împiedicat să revină (…) Problema este că nu este deloc ciudat să vezi un camion de 19 tone pe Promenade des Anglais. Există diverse infracţiuni în fiecare zi, dar nu toată lumea este amendată”, a spus ea.

Reacţionând la toate aceste acuze, Cazeneuve a anunţat că se va judeca cu Bertin pentru „acuzaţiile grave” pe care le-a lansat la adresa ministerului pe care el îl conduce, potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne francez publicat duminică de presa franceză.

Pe de altă parte, Ministerul Justiţiei a difuzat un comunicat în care a amintit că ancheta condusă de parchetul din Paris a intrat în posesia imaginilor de la camerele de luat vederi din Nisa şi că „în niciun caz nu au fost distruse”. „Procurorul trebuie să asigure păstrarea probelor”, se arată în comunicat.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed