Orasul romanesc care a reusit: Turismul a explodat prin fonduri europene

Este vorba despre orașul de mare importanță istorică Alba Iulia, care a încheiat deja șapte proiecte finanțate din fonduri Regio, încă unul fiind în perioada de implementare. Peste 60% din valoarea totală a celor șapte proiecte, cifrată la 279 milioane de lei, sunt fonduri europene nerambursabile, scrie revista „Regio” din luna ianuarie.

Proiectele au avut drept scop valorificarea resurselor turistice, modernizarea infrastructurii rutiere şi a celei sociale.

„Implementarea acestor proiecte a transformat administraţia locală în cel mai mare investitor în perioada crizei economice din Alba Iulia. Lucrările executate şi prestările de servicii, respectiv necesarul de resurse umane pentru asigurarea sustenabilităţii post implementare
aferente, au permis crearea a peste 1.500 de locuri de muncă temporare şi permanente“, a declarat Nicolaie Moldovan, City Manager în cadrul Primăria Alba Iulia, citat de revista „Regio”.

Acesta a precizat că, în perioada de pregătire a proiectelor, în anii 2007-2008, numărul turiştilor care vizitau Alba Iulia nu depăşea 32.000. În prezent, oraşul atrage peste 400.000 de vizitatori pe an. Mai mult decât atât, tendința este de creștere în continuare a numărului de vizitatori ai vechii cetăți.

Un alt indicator este numărul de înnoptări, care s-a dublat, ajungând în prezent la aproximativ
90.000 pe zi. Majoritatea persoanelor care își petrec noaptea la unitățile de cazare din Alba Iulia sunt turişti aflaţi în tranzit sau city break.

„Prin contractele de finanţare derulate, Regio a permis regenerarea celei mai mari cetăţi din
România şi din Europa Centrală şi de Sud-Est. Lucrările derulate în ultimii cinci ani în zona istorică au reprezentat cel mai mare şantier derulat în România, ca valoare financiară, areal vizat, tipologie de intervenţie şi dotări într-un sit istoric de categoria A. Zona istorică reprezintă azi o mare grădină urbană în mişcare, deschisă atât publicului local, cât şi vizitatorilor români şi străini“, a explicat reprezentantul municipalităţii.

Proiecte realizate din fonduri europene

Concret, prin proiecte Regio au fost reabilitați, modernizați sau extinși aproximativ 35 kilometri de străzi care permit fluidizarea traficului.

În plus, în mai multe zone ale orașului, inclusiv în cea istorică, au fost amejanate piste pentru bicicliști în lungime de 20 kilometri. Un alt proiect a constat în reabilitarea și modernizarea Căminului de persoane vârstnice.

În ultimii șapte ani, în municipiul Alba Iulia au fost investiți 150 milioane de euro din fonduri europene. Asta înseamnă aproximativ 2.400 euro pe cap de locuitor și peste 6.000 euro de gospodărie.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed