(P) În vremuri grele, cu taxe noi şi împovărătoare, există şi soluţii: Firmele Offshore

Si nici nu e de mirare de vreme ce la ora actuala, in Romania firmele au de facut  113 plati pe an catre bugetul de stat fata de o medie de doar 31 la nivel mondial, in aceste conditii Romania are unul dintre cele mai impovaratoare sisteme fiscale din Uniunea Europeana si chiar din lume. Un studiu realizat in acest sens de catre Banca Mondiala ne situeaza pe locul 182 din 183 de economii analizate, oamenii de afaceri petrec in medie 202 ore pe an la ghiseele ANAF-ului pentru a-si plati darile.

 

Dar ce sunt de fapt firmele offshore, si ce avantaje ofera ele?

 

O companie offshore este o firma infiintata de regula intr-o jurisdictie fiscala favorabila denumita generic „paradis fiscal”, beneficiaza de fiscalitate scazuta sau chiar impozitare zero, are avantajul unei confidentialitati totale si activeaza intr-un climat politic si economic stabil.

 

Desi aceste enitati juridice sunt infiintate intr-o anumita jurisdictie, ele sunt concepute pentru a functiona perfect legal in orice tara din lume.

 

Exista in lume peste 80 de jurisdictii ce ar putea fi catalogate datorita impozitarii reduse drept paradisuri fiscale, in ceea ce urmeaza ne vom referi la trei dintre acestea: Belize, Seychelles si Delaware U.S.A.

 

Belize si Seychelles: in ambele jurisdictii se pot forma legal celebrele I.B.C-uri (International Business Companies), beneficiaza din start de facilitati fiscale extraordinare, astfel activitatea acestor companii si profitul aferent nu se impoziteaza catusi de putin, singura conditie de baza este ca firma sa nu aiba activitate directa pe teritoriul statului unde au fost infiintate.

 

Potrivit firmelor de consultanta specializate in fondarea si administrarea acestor companii, taxele de infiintare sunt intre 890 de dolari americani la Marcaria.com si 1260 de euro la Atrium Incorporators International, iar costurile anuale de administrare a firmei sunt de aproximativ 600 de dolari americani.

 

In Romania , primele firme de consultanta offshore specializate in infiintarea acestor companii au aparut imediat dupa revolutie, Laveco si Low Tax Global au lansat servicii de optimizare fiscala si pentru Romania, insa cel putin la inceput preturile au fost unele prohibitive, pana acum 4-5 ani infiintarea unui offshore prin intermediul unui birou de consultanta deschis in Romania ajungea sa coste si pana la 15.000 de euro.

 

Odata cu trecerea timpului, au aparut insa si alti jucatori pe piata de consultanta offshore, tarifele scazand pana la sume comparabile sau chiar mai mici decat in Europa Occidentala, un roman putand astazi sa infiinteze o companie de profil in Belize sau Seychelles la tarife incepand de la 900 de euro.

 

Delaware USA: probabil cea mai atractiva jurisdictie de destinatia pentru firma dvs offshore, Delaware ofera o oferta imposibil de egalat pentru suratele sale prezentate mai sus:

 

O companie LLC este o entitate legala separata precum o corporatie. O companie LLC nu detine actiuni. De aceea proprietarii nu sunt actionari ci membrii. O companie LLC poate fi formata cu un membru. Membrii nu sunt raspunzatori pentru datoriile companiei. Membrii unei companii LLC pot fi persoane fizice sau juridice, rezidente sau nonrezidente. O companie LLC nu plateste impozite. Membrii rezidenti sunt raspunzatori pentru plata impozitului pe venitul personal. Membrii nonrezidenti sunt raspunzatori pentru veniturile ce deriva din operatiuni comerciale efectuate pe teritoriul SUA. Membrii nonrezidenti nu platesc impozite si nu trebuie sa completeze declaratii de impozit daca veniturile nu provin de pe teritoriul SUA.

 

Asadar nu platim impozit daca veniturile noastre nu deriva dintr-o activitate desfasurata pe teritoriul SUA, nu avem obligatii contabile sau fiscale, nu raportam nimic, identitatea asociatilor este confidentiala.

 

Practic, spre deosebire de companiile de tip I.B.C fondate in Belize si Seichelles unde insasi terminatia I.B.C tradeaza caracterul offshore al companiei, iar anumiti parteneri de afaceri nu vor fi foarte incantati de statutul „ingrat” al firmei, putand deveni cat se poate de reticenti atunci cand vine vorba de a semna un contract cu o firma de tip I.B.C,  o companie US Limited Liability Company fondata in Delaware (companie cu raspundere limitata) LLC, este prin definitie o afacere hibrid care permite uneia sau mai multor persoane sa-si desfasoare activitatea fara a-si risca bunurile personale prin limiterea raspunderii acestora, fara complexitatea corporatiilor folosite de obicei. Corporatia este o companie limitata de actiuni, in timp ce o companie LLC nu emite actiuni si detinatorii ei sunt denumiti membrii.

 

Statutul mult dorit  de fima offshore acordat unei firme de tip l.l.c este dat de avantajele conferite chiar de catre I.R.S Internal Revenue Service care atata vreme cat LLC-ul este fondat de catre nerezident U.S si –cumulat- nu va avea activitate pe teritoriul SUA, considera compania ca nefiind supusa vreunei taxari a profitului acesteia, si nici nu are pretentia de a intocmi si depune raportari contabile.

 

Atentie: acesta facilitate se aplica doar acelor LLC-uri fondate de catre asociati nerezidenti SUA si care nu vor desfasura activitate directa la un sediu permanent in America, altfel  firma va fi considerata si taxata ca si orice alta companie cu raspundere limitata.

 

La ora actuala in Romania exista mai multe firme de consultanta ce ofera servicii de incorporare pentru o astfel de firma in SUA, tarifele de infiintare variaza intre 599 de euro la EVEDEX si 1700 de dolari la LAVECO, iar taxele anuale percepute pentru functionarea companiei difera de la un agent la altul destul de mult, in timp ce EVEDEX percepe doar 79 de euro anual pentru a oferi sediu social in Sua si 250 dolari taxa licenta anuala , LAVECO percepe anual aproape 800 de dolari americani pentru aceleasi servicii.

 

O posibila explicatie pentru aceasta diferenta de pret este oferita de catre Jessica Morgan reprezentant Evedex pentru Europa, si anume faptul ca firma pe care o reprezinta este o companie relativ nou intrata pe piata de consultanta offshore din Europa, iar faptul ca firma pe care o reprezinda este de fapt o companie americana fondata chiar in Lewes, Delaware ii permite sa aiba tarife comparabil mai mici fata de concurenta din Romania, acestia din urma fiind de fapt revanzatori de servicii. Toate firmele de profil din Romania par sa ofere servicii complete atat in ceea ce priveste fondarea acestor companii, administrarea lor dar si cu privire la deschiderea conturilor bancare, a eventualelor servicii de secretariat, diferenta fiind data de strategiile de marketing a fiecarei firme in parte, de aici si diferentele mari in ceea ce priveste tarifele practicate.

 

Din surse din cadrul firmelor de consultanta de profil  ce activeaza pe piata serviciilor din Romania, aflam faptul ca in ultimii doi ani, odata cu majorarea cotei tva si a instituirii unor noi si interminabile impozite, cererea de firme inregistrate in paradisuri fiscale a crescut simtitor din randurile romanilor, ajungand sa proceseze zilnic un numar dublu ce solicitari fata de aceeasi perioada a anului 2010.

 

Din pacate toate firmele contacte in vederea relizarii prezentului articol au refuzat din motive de confidentialitate, sa prezinte cifre sau statistici exacte..era si de asteptat pentru-ca, vorba aceia, nu degeaba sunt consultanti offshore.

 

De notat ca daca pana in 2004 destinatia favorita a romanilor pentru incorporarea firmelor off-shore era Cipru, odata cu aderarea tarii la U.E si schimbarea totala a regulamentelor fiscale a acestei tari considerata pana nu demult ca fiind foarte permisiva, Ciprul si-a pierdut foarte mult din potentialul „offshore” fiind detronat de catre celelalte jurisdictii prezentate mai sus.

 

Autor: Andrei Papanicoglu, www.evedex.net

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed