Pălinca de 2.000 de euro pe litru

0

Silviu Zetea face pălincă de peste 40 de ani. A învățat meserie de la tatăl său și, imediat după Revoluție, a început să construiască un brand de familie. Astăzi produce pălincă de mere, pere, caise sau vișine care se vinde, în medie, cu 200 lei pe litru.

 

Cireașa de pe tort, cum îi place bărbatului să spună, este chiar pălinca din cireșe amare, veche de aproape 17 ani.

 

„Arată în felul acesta, inspirat fiind dintr-o baladă cunoscută în România, balada lui Ciprian Porumbescu, ca formă de prezentare, fiind făcută din cireșe amare.”

 

„Această băutură, limitată ca și stoc, se pune – ca să nu zic se îmbuteliază – în ambalaje personalizate, ambalaje de o factură mai deosebită, aș putea spune ca un bibelou, un cadou deosebit și un gust inconfundabil. Prețul final poate să ducă și chiar înspre echivalent 2000 de euro per litru”, explică Silviu Zetea.

 

Nu doar conţinutul este valoros la această băutură, ci şi ambalajul.

 

„Sistemul de închidere în gâtul sticlei cu dop de plută și șnur de extracție, sub capacul de sticlă, care e element de noutate pentru decantorul ce îmi poartă numele.”

 

Şi un producător din Oradea se laudă cu pălinca lui, despre care spune că acum patru ani a ajuns pe masa prinţului Charles. Alexandru Tătar, sau Sandu de la Pericei, aşa cum îl ştiu cunoscuţii, spune că producătorii ar avea nevoie de sprijin din partea statului.

 

„Dacă ar fi centre de achiziționare a legumelor și fructelor, ai avea unde să îți duci fructele, acuma nu le poți păstra, dacă nu faci pălincă din ele se strică, le poți arunca și așa au dispărut o grămadă de livezi.”

 

Un litru de pălincă de gutui se vinde cu 100 de lei, iar Sandu are un procedeu de verificare a calităţii produsului care nu dă niciodată greş.

 

„Până zici Tatăl Nostru o dată, la asta chiar și de două ori, enzimele din ea, uleiul, face mărgaritarele astea, colierul reginei.”