Papa avertizează că un eşec al COP21 ar avea „consecinţe catastrofale”

0

‘Ar fi catastrofal ca interese particulare să fie mai importante decât binele comun şi să ducă la manipularea informaţiei pentru a-şi proteja proiectele’ la COP21, a spus papa Francisc joi, într-un discurs rostit în prezenţa reprezentanţilor agenţiilor pentru Mediu (PNUE) şi Habitat (ONU-Habitat) ale ONU.

‘Sper ca COP21 să ajungă la încheierea unui acord global şi +transformator+, bazat pe principiile solidarităţii, dreptăţii, echităţii şi participării, orientat spre realizarea a trei obiective, complexe şi interdependente: atenuarea impactului schimbărilor climatice, combaterea sărăciei şi respectul demnităţii umane’, a spus suveranul pontif, cu trei zile înaintea deschiderii lucrărilor Conferinţei de la Paris.

‘Vorbind lumii cu câteva zile înaintea Conferinţei de la Paris, în contextul în care chiar viitorul planetei este pus în balanţă, amintiţi liderilor lumii, responsabililor economici şi simplilor cetăţeni că avem nu numai răspunderea, dar şi obligaţia să acţionăm’, a spus Achim Steiner, director executiv al programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (PNUE), adresându-se papei.

În discursul considerat de Vatican deosebit de important, Jorge Bergoglio a evocat o revoluţie energetică şi ‘culturală’. El a regretat liberalizarea inegală a schimburilor comerciale în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) şi al acordurilor regionale, a denunţat toate tipurile de trafic ilegal şi a pledat pentru accesul tuturor la sănătate.

‘COP21 este un pas important în procesul de dezvoltare a unui nou sistem energetic, care să depindă cât se poate de puţin de energiile fosile, să vizeze eficienţa energetică şi să se structureze pe utilizarea de resurse cu conţinut scăzut sau nul de carbon’, a spus papa în discurs, reluând astfel chestiuni menţionate deja în enciclica sa ‘Laudato si’ (Lăudat să fii), publicată primăvara trecută.

Suveranul pontif a solicitat comunităţii internaţionale să se ocupe de urgenţă de tipurile de trafic ilegal din Africa. ‘Comerţul ilegal cu diamante şi pietre preţioase, cu metale rare sau de valoare strategică, cu lemn şi material biologic, precum şi cu produse de origine animală, cum ar fi traficul cu fildeş, alimentează instabilitatea politică, crima organizată şi terorismul’, a afirmat papa Francisc. El a cerut şi ‘salvarea şi gestionarea cu responsabilitate a bazinului fluviului Congo, care face parte din plămânii diversităţii planetei’.

Papa a amintit şi de imigranţi, care sunt victime ale schimbărilor climatice şi care nu sunt protejaţi de legi. ‘Este tragică creşterea numărului migranţilor care fug de sărăcie, intensificată de degradarea mediului. Aceşti migranţi nu sunt recunoscuţi ca refugiaţi de convenţiile internaţionale şi nu beneficiază de nicio protecţie legală’, a spus suveranul pontif, citat de AFP.