Senatorul PSD Şerban Nicolae, care a propus graţierea celor condamnaţi pentru corupţie, trafic de influenţă şi abuz în serviciu, nu este singurul parlamentar care a depus amendamente controversate la legea graţierii, proiect aflat în dezbatere parlamentară. Colegul său de partid, senatorul PSD Liviu Brăiloiu propune să fie graţiaţi toţi cei care au peste 70 de ani, indiferent de infracţiunea pentru care au ajuns după gratii. Cu adoptarea unei asemenea propuneri, omul de afaceri Dan Voiculescu (70 de ani împliniţi în septembrie) sau fostul torţionar Alexandru Vişinescu (91 de ani) ar putea fi eliberaţi. Tot Brăiloiu  propune reducerea cu jumătate a pedepselor pentru femeile însărcinate si persoanele care au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani, dacă nu li s-au interzis drepturile părinteşti prin hotărâre judecătorească. În acest caz, un alt nume greu aflat în puţcrie ar avea de câştigat: Cristian Borcea, fost conducător al clubului de fotbal Dinamo. Borcea are un copil de doar câteva luni cu Valentina Pelinel, fosta soţie a  politicianului Cristian Boureanu, scrie adevarul.ro.

 

De partea cealaltă, senatorul ALDE Ionuţ Sibinescu a depus un amendament prin care propune ca deţinuţii condamnaţi pentru corupţi să nu poate fi graţiaţi dacă nu şi-au achitat prejudiciile. Dan Voiculescu ar fi direct afectat de acest amendament, în condiţiile în care statul n-a recuperat decât o mică parte din prejudicial de 60 de milioane de euro,  stabilit în dosarul de spălare de bani în care patronul Antenelor a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Deşi sunt în alianţă, vedem că PSD şi ALDE depune amendamente contradictorii. Potrivit unor surse politice, copreşedintele ALDE, Daniel Constantin, a fost nemulţumit de propunerile lui Şerban Nicolae, în condiţiile în care „oamenii încă mai protestează în faţa Guvernului“. În plus, Daniel Constantin a fost renegat de Dan Voiculescu, după ce Ministerul Agriculturii, condus de Constantin, n-a vrut să-şi retragă calitatea de parte vătămată în dosarul în care Voiculescu a fost condamnat.

 

Totuşi, dacă PSD va insita să modifice legislaţia penală în favoarea infractorilor, voturile ALDE pot fi compensate prin voturile UDMR, partid care susţine cu tărie cauza penalilor.  Spre exemplu, senatorii Csaszar Karoly Zsolt şi Tanczos Barna (UDMR) au depus şi ei o serie de amendamente controversate la legea graţierii. Aceştia ar vrea ca şi pedepsele pentru falsul în înscrisuri oficiale, falsul intelectual şi falsul informatic să fie graţiate, în condiţiile în care Tanczos Barna, unul dintre iniţiatori, a fost pus sub urmărire penală de DNA, în 2014, chiar pentru fals intelectual. În acest moment, UDMR are semnat un protocol de susţinere parlamentară cu PSD, astfel încât maghiarii votează în Parlament alături de coaliţia de guvernare.

 

UDMR taie pedepsele
Pe lângă amendamentele la legea graţierii, opt parlamentari ai UDMR au depus un proiect de modificare a Codului penal, Codului de procedură penală şi a Legii privind executarea pedepselor, în sensul „îmblânzirii“ condiţiilor pentru eliberarea condiţionată. Spre exemplu, UMDR vrea ca liberarea condiţionată în cazul închisorii să poată fi dispusă, dacă cel condamnat a executat cel puţin jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin două treimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 15 de ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani. În forma actuală eliberarea condiţionată poate fi dispusă dacă cel condamnat a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei. UDMR vrea sancţiuni mai uşoare şi pentru deţinuţii care au împlinit peste 60 de ani, aceştia ar putea beneficia de eliberarea condiţionată, după executarea efectivă a cel puţin o treime din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depăşeşte 10 ani, sau a cel puţin jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani.

 

Tăriceanu şi Meleşcanu, prinşi cu minciuna

 

Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe şi unul dintre liderii ALDE invocî un argument fals atunci când susţine legea graţierii. ”Graţierea este o lege absolut necesară, dat fiind faptul că, la ora actuală, în sistemul penitenciar din România supra-aglomerarea este de 200 la sută“, a spus Meleşcanu, în condiţiile în care Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) susţine că, în prezent, gradul de ocupare a închisorilor este de 145,16%. Potrivit statisticii, 19 din totalul de 35 de penitenciare au o rată de ocupare de peste 100%. „Pare că acum suntem mai aglomeraţi ca niciodată, dar avem cei mai puţini deţinuţi dintotdeauna“, a comentat, pentru site-ul PressOne, preşedintele Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare, Ştefan Teoroc.

 

Tot pe subiectul supraaglomerării închisorilor, cu o săptămână în urmă, Călin Popescu Tăriceanu spunea: „Când stăm şi ne uităm la numărul de procese pierdute de România la CEDO – ştiţi că România este pe locul trei în clasamentul absolut, după Rusia şi Turcia, dar, raportat la mia de locuitori, e pe primul loc”. Însă factual.ro, site-ul care verifică informaţiile lansate public de politicieni, a demonstrat că, în ceea ce priveşte numărul total de procese deschise la CEDO împotriva României, ţara noastră se află pe locul 4. În ceea ce priveşte numărul de procese pierdute de România raportat la mia de locuitori, ţara noastră ocupă locul 9, nicidecum locul 1 aşa cum enunţă preşedintele Senatului, scrie adevarul.ro.