Partidele se pregatesc sa incalce din nou legea

Potrivit referendumului organizat în mandatul lui Traian Băsescu, România ar trebui să aibă un parlament unicameral, format din cel mult 300 de reprezentanți. Astăzi, formațiunile parlamentare susțin la unison reducerea numărului de parlamentari, însă niciuna nu respectă rezultatul referendumului din 2009.

Chestiunea reducerii numărului de parlamentari (alături de modul de organizare al votului în Diaspora, finanțarea campaniilor și a partidelor, modul de ridicare al imunității și modificarea Constituției) se află pe agenda consultărilor convocate miercuri de președintele Klaus Iohannis, care dorește să discute cu partidele prioritățile legislative ale noii sesiuni parlamentare.

E greu de întrevăzut acum soluția pe care partidele o vor lua, fără să riște o nouă respingere la Curtea Constituțională pentru ignorarea referendumului din anul 2009.

Un parlament mai mic. Cât de mic?

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat săptămâna trecută, la Realitatea TV, că a invitat partidele la consultări pe tema legilor electorale, spunând că “este nevoie de un Parlament mai mic, mai eficient şi mai credibil”.

Principiul este agreat de formațiunile politice, cu oarecare diferențe formulate pentru cursdeguvernare.ro:

Premierul Victor Ponta a prezentat luni mandatul PSD (identic, foarte probabil, cu cel al PC și UNPR, care vor merge separat la consultări): un parlament bicameral, 100 de senatori și 318 deputați (dintre care 18 reprezentanți ai minorităților naționale, altele decât cea maghiară), sistem de vot mixt (fără a preciza dacă votul pe liste sau votul uninominal se aplică proporțional sau funcție de camera pentru care se organizeaza alegerile).

Liderul deputaților PNL, Ludovic Orban, a prezentat mandatul PNL: parlament bicameral, 100 de senatori și 300 de deputați, sistem de vot mixt, 50% pe liste, 50% uninominal.

Vicepreședintele UDMR Laszlo Borbely a prezentat mandatul Uniunii: parlament bicameral, sistem de vot mixt. UDMR este de acord cu principiul reducerii numărului de parlamentari dar nu are formulată o sugestie de număr maxim al aleșilor, urmând să accepte “acea variantă care să asigure reprezentativitatea Parlamentului.”

Liderul grupului minorităților naționale, Varujan Pambuccian, afirmă că reprezentanții acestui grup se vor reuni înainte ca reprezentanții săi să meargă la Cotroceni pentru a decide un mandat.

 

mai multe, pe cursdeguvernare.ro

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed