Patronii de pe litoral vs ANAF: „Suntem tratați ca niște infractori“

“Vrem controale corecte, în care inspectorii antifraudă să nu ne trateze ca pe niște infractori. Până la urmă, ne plătim taxele lună de lună și, în timpul sezonului estival, asigurăm foarte multe joburi. Trebuie să ni se specifice clar prin OUG 91 în ce condiţii îţi închide unitatea, indiferent că este restaurant, terasă, beach-bar, hotel, magazin alimentar “, a spus, în cadrul unei dezbateri pe această temă, Nicolae Bucovală, președintele Asociației Patronale Mamaia.

Hotelierii au subliniat că, potrivit OUG 91/2014, ANAF poate închide un hotel pentru trei luni, iar dacă măsura se suprapune cu sezonul estival, practic afacerea este omorâtă. “Aș vrea să nu speriem turiștii, mai ales acum când străinii au început să revină pe litoral. Cum ar fi să găsească 20 de hoteluri sigilate?“, a spus Bucovală. O poziție mai dură a avut Sorin Mocianu, consilier județean, care ar vrea să boicoteze deschiderea oficială a sezonului estival. „Propun ca de 1 mai toate unităţile de alimentaţie publică să facă o grevă şi să se închidă. În afară de hotelurile care au contracte şi care pot caza turiştii, să le dea eventual micul dejun şi apoi să închidă tot. Oricum dacă vine Antifrauda se închide tot, 40-50 la sută din unităţi ne aşteptăm să fie închise de 1 mai“, a spus el, în cadrul dezbaterii.

ANAF: „Nu putem neglija mica evaziune“

Președintele ANAF, Gelu Diaconu, susține însă că orice tip de evaziune, mare sau mică, trebuie pedepsită. „Nu putem neglija mica evaziune. Pentru că, adunate, toate aceste cazuri mici înseamnă sute de milioane de euro care nu mai ajung la bugetul de stat. Şi apoi ne plângem că nu sunt bani pentru şcoli şi spitale“, a mai explicat Gelu Diaconu. […] Cât despre amenzile date pentru 100 de lei pentru care nu s-a emis bon vă spun doar atât: pentru mine nu există o limită de la care evaziunea este acceptată. Nu m-aş putea uita în ochii comerciantului cinstit, care-şi plăteşte dările, şi să-i spun că pe vecinul lui l-am iertat că nu a dat bon, pentru că suma este de doar 100 de lei, în acel moment. Aşa ceva nu se va întâmplă cât timp mă aflu în fruntea ANAF“, a mai explicat pentru HotNews.ro Diaconu.

Singurul restaurant închis, cel puțin până în prezent, de ANAF, este de vânzare. Așa a decis proprietarul său, Cătălin Nedelcu, condamnat la un an de închisoare după ce a lovit o polițistă. Decizia ANAF de a-l închide poate fi însă cel mai bun lucru care i s-a întâmplat, în condițiile în care proprietarul a avut numai de pierdut de pe urma sa. Restaurantul a funcționat din 2007 până în 2009 pe firma SC Cafe Cafe Restaurant SRL, care a intrat în insolvență, iar apoi pe Restaurant Mediteranean SRL. De la inaugurare până în 2013 inclusiv a avut profit numai în primul an (2.367 lei), dar per total a acumulat pierderi de 2,64 milioane lei. Evazioniste sau nu, multe dintre afacerile din turismul de pe litoral fie sunt pe pierdere, fie au profituri ridicole.

Mesaj pentru evitarea exceselor

Numeroasele cazuri de afaceri închise și pentru un plus sau un minus de numai câțiva lei în casa de marcat a atras și atenția premierului.

“ANAF îşi pune în practică politica pe care eu am tot cerut-o, de combatere a evaziunii fiscale, şi sper să o facă în continuare, dar fără excese, domnule preşedinte. În limita legii şi a bunului-simţ, că, totuşi, când mergem şi facem excese, cădem în partea cealaltă. Eu cer tuturor angajaţilor ANAF să-şi facă datoria cu duritate, dar nu cu excese şi sunt convins că veţi găsi această limită“, i-a spus Ponta şefului ANAF.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed