Pe cine îmbogățește liberalizarea prețului gazelor

0

Experții arată că cei care au de câștigat din scumpirea gazului sunt companiile de distribuție, iar cei care pierd sunt consumatorii și posibil, producătorii.

Scumpirea gazului este cauzată de liberalizarea prețului de producție a gazelor naturale, proces asumat de Guvern față de Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional. Piaţa de gaze a fost liberalizată pentru companii în 1 ianuarie 2014, astfel că în prezent doar populaţia mai primeşte gaze la preţuri reglementate.

“Liberalizarea maschează creșterea prețului gazelor. Pe o piață care funcționează normal, prețul gazelor poate să crească sau să scadă. UE ne-a cerut să creștem prețul gazelor pentru a egaliza condițiile de competitivitate. Însă, condițiile de competitivitate țin cont nu numai de prețul materiilor care intră, ci și de tehnologiile utilizate”, ne-a spus Ionuț Purică, expert în energie. Acesta arată că, în timp ce prețul gazului din UE este stabilit la Moscova, Gazprom fiind principalul furnizor al țărilor europene, noi avem propriile resurse și importăm doar o mică parte din necesar. “

Aliniind tariful gazelor românești la nivelul celor pe care UE le importă din Rusia, înseamnă că prețul gazelor noastre este stabilit tot la Moscova. În acest caz, ar trebui să cerem UE să ne de-a gratis tehnologiile performante pentru a egaliza condițiile de competitivitate. Prețul gazelor în România nu știu cât de subvenționat este atât timp cât nu este sub prețul de extracție, transport și distribuție. Dovadă: Romgaz și Transgaz nu numai că nu sunt pe pierdere, ba chiar au un profit consistent”, susține Purică.

 

mai multe, pe romanialibera.ro