x


 • EUR
  4.4390
  USD
  0.1804
 • 16° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  8 km/h
  Umiditate

  88%
  Presiune

  982 hPa
string(11) "actualitate"

Pedepse aspre pentru frauda electorală

Românii care fraudează alegerile parlamentare riscă ani de puşcărie sau amenzi consistente. Cei care folosesc cărţi de alegător false pot ajunge să stea 7 ani în închisoare. Pentru alte infracţiuni se aplică doar amenzi, însă acestea ajung chiar şi la 10.000 de lei.

Author: Ana Draghici | Sursa: Money.ro | Publicat: 09.12.2012, 7:54 | Actualizat: 09.12.2012, 7:54

Românii care acceptă să participe la fraudarea alegerilor riscă să stea cu anii în puscărie.

 

Cele mai aspre pedepse prevăzute de lege ajung la şapte ani de închisoare. Atât riscă românii care votează cu cărţi de alegător falsificate sau folosesc buletine de vot false. Pedepse la fel de mari sunt prevăzute şi pentru cei care introduc în urna de vot mai multe buletine. Cea mai mică pedeapsă pentru cei care săvârşesc aceste infracţiuni este de doi ani de închisoare.

 

Şi alte infracţiuni sunt pedepsite la fel de aspru. Cei care votează de mai multe ori pot sta în închisoare între şase luni şi cinci ani. Aceeaşi pedeapsă pot primi şi cei care votează fără să aibă acest drept, dar şi cei care îi împiedică pe alţii să-şi exprime opţiunile. La fel este sancţionată şi violarea secretului votului exprimat de o persoană, precum şi cumpărarea votului unui alegător.

 

O perioadă de timp ceva mai mică în puşcărie, de până la trei ani, este prevăzută pentru persoanele care deschid urnele înainte de ora stabilită.

 

Alte tipuri de infracţiuni sunt sancţionate cu amenzi. Nivelul maxim ajunge la 10.000 de lei. Românii care dau altei persoane cartea lor de alegător pentru ca aceasta să voteze în numele lor pot primi o amendă cuprinsă între 4.500 şi 10.000 de lei. Aceleaşi sume pot ajunge să le plătească şi cei care trec pe listele electorale persoane fictive sau care nu au drept de vot.

 

Acestea sunt câteva exemple de infracţiuni. Românii tentaţi să-şi ajute favoriţii din cursa electorală trebuie să ştie că în multe situaţii şi tentativele sunt sancţionate.