Pentru prima dată după ocupația nazistă, grecii au trecut la troc

Așa s-a ajuns la o criză acută de lichiditate în Grecia și chiar la închiderea băncilor, pentru a evita situații de criză care ar fi putut panica populația și opinia internațională și ar fi putut agrava și mai mult situația din țară.
În timpul lunii mai, în fiecare zi lucrătoare de criză pentru care nu se găsea o rezolvare, s-au închis câte 60 de firme și câte 613 angajați își pierdeau locurile de muncă, scrie Zero Hedge. Săptămâna trecută, Confederația Elenă de Comerț și Antreprenoriat a anunțat că vânzările din retail din Grecia s-au prăbușit cu 70%, iar Asociația Medicală din Atena a avertizat că, din 2010 până în prezent, 7.500 de medici au părăsit țara.
Situația a devenit atât de gravă încât grecii s-au întors în trecut, și anume la economia trocului. Reuters a stat de vorbă cu un producător de bumbac, Mimis Tsakanikas, care, după închiderea băncilor, s-a trezit fără lichiditățile necesare pentru a-și plăti furnizorii, iar clienții lui nu mai au cu ce să-și achite achizițiile. În aceste condiții, fermierul, în vârstă de 41 de ani, a început să apeleze la soluția barterului informal pentru a se descurca. El îi plătește pe unii dintre angajați cu o parte din producție și face schimb de echipamente cu alți fermieri în loc să cumpere sau să închirieze utilajele necesare.
Tsakanikas face parte dintr-o economie de barter în creștere considerată de greci drept un pas înapoi de la modernizarea țării. Totuși, ei sunt nevoiți să apeleze la această soluție practică pentru a supraviețui pe termen scurt.
„Am început să fac troc în diferite forme. Acest lucru exista și până acum însă acum este în creștere… Vremurile au devenit foarte grele, și prietenii și rudele se ajută unii pe alții”, spune fermierul grec.
Astfel, Grecia, leagănul civilizației moderne occidentale și al democrației fae pași mari înapoi în istorie.
Tradenow este un site web care a apărut acum trei ani pentru a facilita trocul, cuprinzând orice, de la alimente până la tehnologie. Numărul utilizatorilor și volumul tranzacțiilor s-a dublat de pe 29 iunie, de la închiderea băncilor.
„Înainte de controlul capitalului, noi eram cei care luam legătura cu companiile pentru a le încuraja să se înregistreze”, spune Yiannis Deliyiannis, directorul executiv al site-ului. „Acum, companiile vin singure la noi să se înregistreze”.

El a arătat o list de firme care utilizează site-ul pentru a încheia diferite acorduri cu furnizorii: un service auto care oferă la schimb anvelope unei firme gata să-i ofere o nouă cabină de duș, un furnizor de alarme antifurt vrea în schimbul serviciilor sale hârtie și publicitate, iar un măcelar din Atena, care vinde carne proaspătă, vrea în schimb diferite servicii.
Trocul înflorește, însă, și mai mult informal, în afara orașelor, în afara platformelor online.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed