Pericol pentru cei cu credite în franci elvețieni

„După cum arată recentele evoluţii, francul elveţian s-ar putea aprecia temporar, ca răspuns la incertitudinile legate de Grecia. Banca Naţională a Elveţiei va monitoriza cu atenţie efectele crizei asupra francului şi potenţialul impact asupra Elveţiei”, a afirmat preşedintele SNB, Thomas Jordan.

Acesta a adăugat: „Vom rămâne activi pe pieţele valutare atât timp cât va fi necesar, pentru a influenţa condiţiile monetare. Apreciem că francul e supraevaluat şi se va deprecia în timp”.

În 15 ianuarie, Banca Naţională a Elveţiei a şocat pieţele financiare după ce a eliminat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro, stabilit în urmă cu trei ani, ceea ce a provocat o apreciere de 30% a francului elveţian în raport cu moneda euro şi cu 25% faţă de dolar. Cererea în creştere pentru obligaţiunile elveţiene a dus la scăderea randamentului în teritoriu negativ, investitorii preferând să plătească pentru a cumpăra bonduri guvernamentale pe zece ani.

Recent, Banca Elveţiei a înrăutăţit estimarea de creştere a economiei, deoarece aprecierea francului, după eliminarea pragului minim de 1,20 franci pentru un euro, a condus la exporturi mai scumpe.

Anul acesta, PIB-ul Elveţiei ar urma să înregistreze un avans de 0,9%, faţă de 2,1% estimat anterior, a anunţat SNB, explicând că decizia a fost determinată de aprecierea francului cu 30%. Prognoza este similară cu cea a Guvernului elveţian.

Aprecierea a sporit temerile privind ritmul de creştere a economiei, dependentă de exporturi. De asemenea, multe companii au concediat sute de angajaţi în Elveţia, pe fondul aşteptărilor că aprecierea francului va afecta veniturile din export.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed