Pomenile lui Ponta, acoperite cu venituri fantomă

În a doua jumătate a acestui an, Guvernul intenționează să majoreze cheltuielile de personal cu 1,39 miliarde lei, cele cu bunurile și serviciile cu 385 milioane lei, iar cele pentru asistență socială cu 1,28 miliarde lei, bani care vor fi folosiți pentru plata alocațiilor dublate pentru copii, reintroducerea pensiilor de serviciu pentru personalul aeronautic, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești, precum și majorările operate la nivelul indemnizațiilor persoanelor persecutate din motive politice și etnice, veteranilor și văduvelor de război.
Cresc și alte cheltuieli, cu 585 milioane lei, pentru despăgubirile în procesele pierdute de stat la CEDO, dar și cheltuielile de capital cu 691 milioane lei. Consiliul Fiscal consideră că această majorare la cheltuielile de capital este „surprinzătoare dată fiind subexecuția masivă la nivelul acestei categorii de cheltuieli la finele primului semestru, gradul de realizare a programului fiind de doar 34% (-7.450 milioane)”.
Categoria de venituri cu o creștere suplimentară estimată pentru al doilea semestru de 1,82 miliarde lei este cea a contribuțiilor de asigurări sociale. Chiar dacă încasările din perioada ianuarie-iunie 2015 au fost peste programul bugetar, diferența nu este mare, de 0,7%, însemnând 202 milioane lei. Consilului Fiscal este de părere că această creștere a veniturilor din contribuțiile de asigurări sociale în primul trimestru provine cel mai probabil dintr-o dinamică „peste așteptări a fondului salarial din economie, fenomen legat și de creșterea economică mai rapidă decât cea presupusă în construcția bugetară inițială”.
Totuși, pentru cel de-al doilea trimestru, rectificarea bugetară prevede o depășire a programării inițiale a încasărilor din contribuții sociale de 1,82 miliarde lei. În opinia Consiliului Fiscal, această creștere de venituri este inexplicabilă și nejustificată: „Majorările programate ale cheltuielilor de personal comparativ cu alocările inițiale, de circa 1,4 miliarde lei, sunt așteptate de MFP să genereze circa 600 de milioane venituri suplimentare din contribuții sociale. În opinia Consiliului fiscal, extrapolarea performanței din primul semestru, la care se adaugă sumele ce reprezintă contrapartida suplimentării cheltuielilor de personal, nu pot explica o majorare de asemenea dimensiuni a veniturilor din contribuții sociale, excesul probabil fiind de circa 800 de milioane de lei”.
O altă categorie de venituri supraestimate de către Guvern cu ocazia rectificării bugetare o reprezintă fondurile europene. Creșterea de venituri la acest capitol este de 1,98 miliarde lei. Asta în condițiile în care intrările de fonduri europene în primul semestru au reprezentat doar 41,9% din nivelul programat. „Atingerea nivelului programat la finele anului ar presupune o triplare a sumelor primite de la UE în semestrul II comparativ cu cele din primul semestru al anului, care apare neverosimilă chiar din perspectiva unui tipar istoric de execuție bugetară potrivit căruia aceste intrări accelerează semnificativ în a doua parte a anului”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed