Pregătiţi-vă pentru creşterea dobânzilor la dolar, euro şi lei

0

În America, Fed – ban­ca centrală, ar putea să majoreze do­bânzile la dolar mult mai repede decât se aşteaptă pieţele, având în ve­de­re rezultatele bune de pe piaţa mun­­cii. În schimb, dolarul a scăzut fa­ţă de cele mai importante valute din cau­za datelor dezamăgitoare refe­ri­toare la creşterea salariilor în Ameri­ca, care au avansat cu doar 0,2% în februarie. În Europa, analiştii se tem că BCE va înce­pe pro­cesul de creştere a dobân­zilor la euro mai re­pede decât aştep­tă­rile, având în ve­de­re că inflaţia per­for­­mea­ză mai bine de­cât estimările. Toată lumea se aş­teap­­tă ca BCE să sto­peze politica de prin­­tare de bani care a ţinut la suprafaţă eco­no­mia Europei, împie­di­când-o să se afun­de într-un proces lung de stag­na­re. Scă­de­rea dobân­zilor la euro şi lichi­di­ta­tea în exces au contribuit la creş­te­rea con­sumului şi parţial a investiţiilor, scrie ZF.ro.

 

În România, analiştii cred că BNR va începe din a doua parte a anu­­lui întărirea politicii monetare odată ce inflaţia se va îndrepta spre 2%, cât este ţinta finalului de an.

 

Ciprian Dascălu, economistul şef al ING: BNR va începe procesul de întărire a politicii monetare, prin îngustarea coridorului de dobândă, iar primul pas va fi făcut probabil în şedinţa din 3 iulie. Spre finalul anului, BNR ar putea majora şi dobânda de politică monetară (1,75% pe an este acum), crede Dascălu.

 

Majorarea dobânzilor înseamnă rate mai mari la împrumuturile în lei, euro sau dolar.