Premieră: populaţia cu vârsta de peste 65 de ani a întrecut-o pe cea cu vârsta de sub 14 ani

0

 

Institutul Naţional de Statistică (INS) confirmă gravitatea unei probleme care se accentuează pe zi ce trece şi nu există niciun semnal palpabil că administraţia are vreun plan. Populaţia îmbătrâneşte rapid, sistemul public de pensii are cheltuieli neacoperite din venituri de 25%, dar planurile care să îi încurajeze pe oameni să strângă bani pe cont propriu, programe care să conştientizeze populaţia de gravitatea lucrurilor sunt puţine, slab promovate şi susţinute.

Din 2009 până în prezent numărul de participanţi la Pilonul III de pensii (pensiile facultative) s-a dublat, dar numărul partici­pan­ţilor rămâne insignifiant, în jur de 350.000.

Potrivit datelor recente ale INS, pentru prima dată în istoria cunoscută şi raportată de Statistică, populaţia cu vârstă de peste 65 de ani a întrecut-o pe cea cu vârstă sub 14 ani.

„Deficitul la bugetul de pensii se adânceşte mai repede decât sunt adoptate reformele în sistemul de pensii. Îmbătrânirea popu­laţiei este un fenomen cu care ţările se confruntă de foarte mult timp. În majoritatea ţărilor se vorbeşte despre necesitatea reformei sistemului de pensii şi acest lucru este valabil şi la noi“, spune analistul economic Aurelian Dochia.

România s-a confruntat începând cu anul 1998 cu o anomalie care pune presiune pe bugetul de pensii publice: numărul de pensionari a fost mai mare decât cel al angajaţilor. Bugetului de pensii se confruntă cu deficite din ce în ce mai mari (peste 13 miliarde de lei/an, în mod curent), care sunt acoperite din bani de la bugetul general consolidat.

mai multe, pe zf.ro