Prima Casă, o nouă bombă cu ceas după criza francilor elveţieni şi Legea dării în plată?

Pentru acest an, costurile de finantare prin Prima Casa au fost diminuate, prin reducerea marjei aplicata de banci la indicatorul ROBOR (rata medie a dobanzii pentru creditele in lei acordate pe piata interbancara si este stabilita de catre BNR), la 2 puncte procentuale, de la 2,5 puncte procentuale anul trecut. Cea mai redusa valoare inregistrata vreodata de indicatorul ROBOR utilizat de banci a fost in primele luni din 2016, dupa mai multe saptamani de scadere.

 

Exista insa voci in piata care anticipeaza, ca urmare a Legii darii in plata, o crestere a dobanzii de politica monentara printr-un soc aplicat indicatorului ROBOR, in functie de care se calculeaza costul creditului, ceea ce ar genera si un val de credite neperformante in cazul Prima Casa, desi acest program nu a fost inclus in legea mentionata.

 

Rata foarte reduse a creditelor neperformante pentru imprumuturile acordate prin acest program pare o situatie din care toata lumea castige: bancile statul si clientii. Cea mai mare temere ar fi ca la fel erau lucrurile si inainte de 2008 cu creditele in franci elvetieni.

 

Rata creditelor ipotecare neperformante este de 2,64%, in timp ce gradul de neperformanta al creditelor de consum garantate cu un imobil este de 12,43%. Pe de alta parte, persoanele care au achizionat o locuinta prin programul Prima Casa au o rata de neperformanta de 0,04%, potrivit unor date ale BNR la sfarsitul anului trecut si care citeaza, la randul ei, Centrala Riscului de Credit.

 

 

mai multe, pe wall-street.ro 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed