Prima Casă, șansa tinerilor și a celor cu venituri mici

„Tipul de client care accesează un credit ipotecar este al unui individ de 40-45 de ani, faţă de 30-35 de ani în cazul creditului Prima Casă, deţine un avans de 20%-25% din valoarea imobilului, faţă de 10% în cazul clientului de Prima Casă şi are venituri de peste 3.000 de lei pe lună versus maximum 2.500 de lei în celălalt caz”, a declarat Dana Demetrian.

 

Reprezentantul BCR a arătat că din cerearea de credite pentru locuinţe, şi ipotecare şi Prima Casă, maxim 70% se finalizează şi se transformă în credit, undeva sub 1.000 de credite pe lună fiind acordate de BCR pe acest segment. Valoarea medie a unui credit imobiliar este de 40.000 de euro. Foarte mulţi dintre cei care nu se califică pentru obţinerea unui credit se prezintă cu garanţii care nu pot fi evaluate sau de o valoare prea mică.

 

De altfel, Dana Demetrian precizează că la capitolul grad de îndatorare lucrurile s-au schimbat din 2007 până în prezent. Astfel, dacă în 2007, în funcţie de schemele de rating aplicate de bancă, gradul de îndatorare mergea până la 70%, în prezent nivelul acestuia s-a redus la 40% – 45%. Mai exact, pentru a putea suporta o rată de până în 1.000 de lei pe lună, clientul trebuie să aibă un venit de minimum 2.530 de lei.

 

Şi preţurile activelor imobiliare pe piaţa românească au cunoscut modificări. Acestea sunt cu 25% mai scăzute decât în 2006, aceasta fiind cea mai înceată recuperare în regiunea Europei Centrale şi de Est. Pe de altă parte, preţurile activelor imobiliare sunt cu 10% mai ridicate comparativ cu anul 2013, acesta fiind al doilea cel mai încet ritm de creştere dintre statele din regiune, a subliniat reprezentanta BCR.

 

Citește mai departe pe ECONOMICA.NET.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed