Principala preocupare a aleşilor în primele două luni de mandat: salvarea penalilor

Startul sarabandei de legi şi ordonanţe care modificau legislaţia penală într-un mod discutabil a fost dat de social-democratul Florin Iordache, ministru al Justiţiei în Guvernul Grindeanu.

 

Iordache a anunţat în noaptea de 31 ianuarie  adoptarea Ordonanţei 13/2017 princ are erau modificate Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Guvernul dezincrimina parţial printr-o Ordonanţă de Urgenţa (OUG) care nu a fost pe ordinea de zi, abuzul în serviciu, infracţiune de care este acuzat, printre mulţi alţi politicieni, şi Liviu Dragnea. OUG a fost publicată în Monitorul Oficial la ora 01.20.  Neglijenţa în serviciu era, de asemenea, dezincriminată, denunţul se putea depune doar la 6 luni de la comiterea faptei. După proteste de amploare, pe 5 februarie Guvernul a abrogat OUG 13 printr-o altă ordonanţă. Cu toate acestea, pericolul modificării legislaţiei penale prin OUG a planat până la adoptarea Legii de respingere a OUG 13 şi Legea de aprobare a OUG 14, scrie adevarul.ro.

 

PSD nu a stat însă prea departe de scandalurile privind modificarea Codurilor penale. La sfârşitul lunii februarie, deputatul PSD Tudor Ciuhodaru a depus, la Senat, o propunere legislativă privind completarea Legii 286/2009 privind Codul penal care prevede pedepsirea cu închisoare de la 6 luni la 3 ani a protestatarilordacă prin manifestarea lor „au scopul de a schimba ordinea constituţională ori să îngreuneze sau să împiedice exercitarea puterii de stat”. Social-democraţii s-au delimitat cât de repede au putut de iniţiativa colegului lor.

 

 „Savanţii“ din puşcării, premiaţi

 

Majoritatea guvernamentală şi parlamentară a PSD şi ALDE a găsit şi parteneri de discuţie pe tema legislaţiei penale, cum e cazul UDMR. Un exemplu relevant al conlucrării dintre PSD-ALDE cu UDMR pentru modificarea legislaţiei penale a avut loc în momentul în care în  Comisia de Învăţământ din Camera Deputaţilor, UDMR , a venit cu un amendament în favoarea scriitorilor din penitenciare. După ce Guvernul Cioloş a stabilit, anul trecut, prin OUG, că unui deţinut i se poate reduce pedeapsă cu doar 20 de zile, indiferent de numărul cărţilor scrise, majoritatea parlamentară, sprijinită de UDMR, a modificat OUG, astfel încât un deţinut va primi 20 de zile reducere din pedepasă pentru fiecare aşa-zisă lucrare ştiinţifică.

 

Înăsprirea retoricii anti-Justiţie a UDMR a început odată cu scandalul OUG 13. Chiar dacă nu au susţinut demersul Guvernului, reprezentanţii UDMR au subliniat că trebuie aduse modificări legislaţiei penale.De altfel, UDMR a depus mai multe proiecte care vizează această temă. La mijlocul lunii februarie, UDMR a venit cu un proiect legislativ de modificare a Codului de Procedură Penală, care prevedea, printre altele, ca infracţiunea de abuz în serviciu să se aplice şi magistraţilor care, „cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, au comis una din acţiunile care au condus la o situaţie generatoare de daune“. Tot UDMR a cerut, printr-un proiect de lege depus pe 21 februarie, ca persoanele suspectate sau acuzate să aibă dreptul de a nu coopera în cadrul procedurii penale.

 

Deschis la colaborare pentru modificarea legislaţiei penale este şi PMP. Liderul partidului, Traian Băsescu, a încercat să-i convingă pe colegii din Senat să oprească discutarea OUG 13 şi OUG 14 şi le-a cerut constituirea unei comisii speciale care să modifice Codurile penale în concordanţă cu deciziile CCR.

 

Opoziţia nu se lasă

 

Nici opoziţia nu a arătat lipsă de inspiraţie. Senatorul PNL Răducu Filipescu a depus la Parlament o propunere legislativă prin care funcţionarii publici să nu mai fie suspendaţi din funcţie dacă sunt trimişi în judecată pentru infracţiuni de corupţie şi de serviciu, infracţiuni care împiedică înfăptuirea justiţiei, infracţiuni de fals şi infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că este de acord cu această propunere deoarece trebuie să ne obişnuim şi cu principiul prezumţiei de nevinovăţie. Pe de altă parte , liderul interimar al PNL, Raluca Turcan, spune însă că proiectul lui Filipescu nu va fi susţinut de liberali.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed