Producător: Legea care interzice polistirenul în reabilitarea blocurilor ar putea scumpi locuinţele

Într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului României, compania AdePlast atrage atenţia în numele producătorilor locali de polistiren că actul normativ determină proiectanţii, verificatorii de proiecte, experţii tehnici, executaţii, responsabilii tehnici cu execuţia, diriginţii de şantieri, proprietarii şi utilizatorii construcţiilor, autorităţi administraţiei publice, dar şi organele de control să excludă polistirenul din lucrările de reabilitare termică şi să utilizeze, în schimb, vata minerală.

 

„Este de neînţeles cum ţări dezvoltate precum Germania, Austria şi celelalte ţări şi-au izolat clădirile cu polistiren la un preţ cât jumătate din preţul vatei bazaltice, iar România, o ţară cu un venit pe cap de locuitor de până la cinci ori mai mic, trebuie să plătească dublu şi acest lucru, numai dacă vata bazaltică ar fi disponibilă în România la nivelul cererii sau necesităţilor“, se arată în scrisoarea redactată de AdePlast.

 

Compania menţionează că în România nu există fabrici de vată bazaltică şi că necesarul intern este acoperit din importuri. De cealaltă parte, fabricile de polistiren din România produc anual peste 4 milioane de metri cubi. AdePlast consideră că importul la un asemenea nivel ar necesita 50.000 de tiruri, un lucru imposibil din punct de vedere logistic, iar construcţia unei fabrici de vată bazaltică ar dura 2-3 ani.

 

Consecinţe dezastruoase

Producătorul de polistiren spune că această lege ar conduce la scumpirea construcţiilor noi şi a apartamentelor din blocurile vechi care au fost termoizolate. Pe lângă faptul că termoistemele cu vată bazaltică au un cost dublu faţă de cele bazate pe polistiren, criza care se va declanşa din cauza cantităţilor mici din piaţă va creşte şi mai mult costul acestui material, arată AdePlast, citat de capital.ro. 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed