Proiect: Evaziunea de până la 50.000 de lei va fi iertată

Asta în condiţiile în care economia României pierde anual din evaziune între 17 şi 51 de miliarde de euro, bani care ar fi de ajuns pentru a face 21 de autostrăzi precum cea anunţată între Sibiu şi Piteşti.

 

Ministrul de Finanţe, Anca Dragu a declarat, miercuri, că Guvernul a discutat în primă lectură un proiect de modificare a Legii evaziunii fiscale astfel încât dosarele penale deschise în cazurile de evaziune estimate la cel mult 50.000 de lei pot fi închise în cazul în care vinovatul plăteşte suma şi penalităţile până la primul termen de judecată, potrivit News.ro.

 

 

Anca Dragu a precizat că proiectul a fost iniţiat de către două ministere, cel al Finanţelor şi cel de Justiţie. ”Aceste modificări vizează actualizarea unor prevederi sdau mai degrabă corelarea unor prevederi din Legea evaziunii fiscale cu Codul Penal, Codul de Procedură Penală şi Codul de Procedură Fiscală”, a spus Dragu.

 

În esenţă, cei care au comis evaziune fiscală în cuantum de cel mult 50.000 de lei vor putea scăpa de sancţiunea penală dacă plătesc prejuduciul adus bugetului de stat prin sustragerea de la plata impozitelor până la primul termen de judecat. Astfel, mica evaziune nu este dezincriminată în sine, dar sunt precizate condiţiile în care pedeapsa penală nu mai este aplicată.

 

 

”Acţiunea penală începe, ANAF trimite către parchete aceste dosare, procurorii încep acţiunea penală şi fac ancheta. Dacă până la primul termen persoana care este acuzată de evaziune fiscală de până la 50.000 de lei, plăteşte suma şi toate penalităţile, o singură dată, atunci dosarul se închide”, a detaliat ministrul de Finanţe adăugând că de acest tip de clemenţă o persoană poate beneficia doar odată la cinci ani.

 

 

Dragu a arătat că modificarea are ca scop eficientizarea combaterii evaziunii în condiţiile în care dosarele de mică evaziune consumă prea multe resurse din partea statului în raport cu beneficiile obţinute.

 

 

”Sunt peste 50% din dosare au ca prejudiciu sume foarte mici, cam 1% din totalul prejudiciilor. Asta înseamnă o ineficienţă foarte mare pentru toate instituţiile care trebuie să combată evaziunea. Un prejudiciu sub 50.000 de lei presupune instrumentarea dosarului, salarii, cheltuieli de funcţionare ale acestor instituţii”, a afirmat ministrul.

 

 

Ea a exclus ca de aceste prevederi să beneficieze şi cei care se fac vinovaţi de evaziune fiscală de peste 50.000 de lei, cazuri în care se aplică prevederile Codului Penal.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed